2 dkg szalalkáli, 2 evőkanál tej, késhegynyi szódabikarbóna, 3 tojássárgája, 1 tojás, 5 dkg olvasztott 

a nyújtáshoz: liszt, a tetejére: 2 tojássárgája, a díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, mandula, dió

A tésztához valókat jó alaposan összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle és néhány napra hideg helyre – hűtőszekrénybe, erkélyre – tesszük pihenni. Felhasználáskor jól átgyúrjuk, majd belisztezett deszkán 4 milliméter vastagra nyújtjuk. Ezután különböző formákkal kiszúrjuk, vagy kartonpapírral rajzolt és kivágott figurákat fektetünk a tésztára, és kis késsel körbevágjuk. A tetejüket dióval, mandulával díszíthetjük.


Ezután beolajozott sütőlemezre, egymástól kétujjnyi távolságra fektetjük, és előmelegített sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) megsütjük. (Mindenképpen süssünk próbát, hogy meggyőződjünk róla, elég kemény-e a tészta. Ha nem, egy kevés lisztet kell belegyúrni.) A tetejüket még melegen, simára kevert tojás-sárgájával megkenjük, ettől lesznek szép fényesek. A díszítéshez a tojásfehérjébe felváltva átszitált porcukrot és rizslisztet (amit étkezési keményítővel is lehet helyettesíteni) keverünk. Akkor jó, ha egészen sűrű, folyós masszát kapunk. Zsírpapírból féltenyérnyi, derékszögű, egyenlőszárú háromszögeket vágunk, és kis zacskókká tekerjük. A díszítőmasszát ebbe töltjük, a csücskét levágjuk, s az így keletkezett apró lyukon kinyomva, a sűrű cukros mázzal díszítjük a figurákat. Úgy használjuk, mint a ceruzát, vigyázva, nehogy a cukorfonál elszakadjon.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!