Olyan „light” csokoládét készítettek, amely egy hínárból készült zselé mikroszkopikus buborékjait tartalmazza, ami megnöveli a csokoládé tömegét. Az agar buborékok ráadásul rostban is dúsak, ami természetes étvágycsökkentőnek számít.

A csokoládé zsírtartalmának körülbelül 30 százalékos csökkentésére irányuló kísérletek eddig kudarcba fulladtak, mert nem sikerült megőrizni az ínyencség ízért és textúráját. Az apró légbuborékoktól például túl könnyű lesz, a vízbuborékoktól pedig elveszíti roppanósságát, és fehér bevonat is képződhet a csokoládé felületén.

Dr. Stefan Bon, a Warwick Egyetem kutatója most az agarhoz fordult, melyet a kozmetikumok gyártásában is használnak. Megfelelően hevítve ugyanazon a hőmérsékleten szilárdul meg, mint a csokoládé. A buborékok olyan aprók, hogy a szánk nem tudja megkülönböztetni a zsírtól.

Jianshe Chen, a Leedsi Egyetem szakértője a New Scientist magazinnak elmondta, hogy az élelmiszeriparnak nagy szüksége van valamilyen zsírpótló anyagra. Az agar 80 százaléka rost, ami azt jelenti, hogy sokkal laktatóbb, mint a hagyományos csokoládé. Ami pedig az ízét illeti, a magazin szerint „nagyon finom”.

Dr. Bon, aki általában festékek és ipari bevonatok receptjein dolgozik, vodkát is megpróbált hozzákeverni az új csokoládéhoz. Nem lett jó íze, de a kutató tovább próbálkozik Baileys és amaretto ízesítésekkel.

Az iparág képviselői üdvözölték az újítást, de sokan úgy vélik, hogy a közvélemény nem fogadja majd túlságosan jól az egészséges csokoládét. A kritikusok szerint ugyanis az emberek nem azért esznek csokoládét, hogy egészségesek legyenek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!