Mi magunk is létre hozhatunk saját kertünkben egy déli hangulatot árasztó kertrészt, vagy teraszt, hiszen jó néhány mediterrán növény nevelhető dézsában, vagy nagyobb edényben itthon is.

A citrom a narancs és a mandarin az utóbbi években egyre kedveltebb dézsás növény lett, bár tartásuk és gondozásuk nem épp a legkönnyebb, mégis érdemes a gondozásukkal és tartásukkal megpróbálkozni. Ezeknek a növényeknek a környezeti igényük is nagyjából megegyezik, sok napsütés, meleg, trágyázás és rendszeres öntözés kell a tartásukhoz.

Már a vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy egészséges erős növényt vásároljunk, amelynek a lombozata üde zöld, és lehetőleg már néhány kis gyümölcs is legyen a növényen.


A citrus félék olyanok akár egy tápanyag faló szörnyek, ha nincs elég tápanyag utánpótlás a számukra, elpusztulnak. Ma már több kertészeti áruházban is kapható speciális citrusoknak való virágföld, de számtalan tápoldat is megvásárolható.

Két vagy háromévente egyszer érdemes friss földbe átültetni a citrusokat, de trágyázni csak július végégi szabad, hiszen télen pihenőre tér a növény a nyár végén.


Szeptember végén vigyük be a növényt téli szálláshelyére, egy 16-18 fokos világos és közepes páratartalommal rendelkező helyre. A földjét télen csak minimálisan öntözzük, nem baj, ha egy kicsit kiszárad a talaj.


A citrusok mellé ültessünk a dézsákba levendulát, leandereket, de nyáron kitehetjük a kertbe a kanári datolyapálmát, vagy más pálmafajtákat.  A mediterrán kertbe jól illik a szerelemvirág, a kefevirág, a sétányrózsa, az agavé, de akár a banánfa is emelheti a kert szépségét.

Ezeket a növényeket ültethetjük különböző dézsákba vagy teraccotta edényekbe, így igazi mediterrán hangulat uralkodik majd kertünkbe vagy akár a teraszunkon is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!