Régebben az angyaltrombitát a Datura néven is emlegettük, de ma már új nevet kapott ez a Dél-Amerikából származó növény, mivel átkerültek a Brugmansia csoportba, így a latin neve is ez lett. Az angyaltrombita nevet a különleges lecsüngő illatos tölcséres virágairól kapta, amelyek gyakran 15-30 cm hosszúságot is elérhetnek.

Jó tanács!

Az angyaltrombita minden része mérgező, mivel a burgonyafélék családjába tartozik, így ha kisgyermek van a családban, inkább várjunk vele pár évet, mielőtt egy ilyen növény kerül a kertbe, vagy a teraszra!  Kertészkedés közben érdemes kesztyűt felvenni, pl. az átültetéshez.

Az angyaltrombita fajtái:

Akárcsak a többi növénynél, az angyaltrombitánál is számtalan fajtával találkozhatunk a kertészetekben, hiszen a nemesítők évről évre hoznak ki újabb hibrid fajtákat, de ebből egy hobby kertész csak annyit lát, hogy mindegyik növényen más színű a virág, igazán más eltérés nincs a fajták között. Tehát elég, ha kiválasztod, milyen színű angyaltrombitát szeretnél a kertedbe, és ezt keresed a kertészetekben.

A leggyakoribb és talán a legkedveltebb a B.candida amely 2-3 méter magas fehér és rózsaszín nagy méretű virágai vannak.

A B. Sanguinea 1,5-2 méter magas és narancssárga, piros és sárga virágai vannak, végül a B. Suaveolens 2-3 méter magas és sárga, fehér, narancssárga virágai vannak, gyakran rózsaszín szegéllyel.

Virágzó angyaltrombita növény

Az angyaltrombita ültetése és gondozása:

Ha megvásároltad a kedvenc angyaltrombitádat, és úgy látod, hogy túl kicsi számára a cserép, máris érdemes két számmal nagyobb cserépbe átültetned. Ehhez laza jó vízáteresztő képességű tápanyagban gazdag virágföldet használj fel. Ahogy nő az angyaltrombita úgy ültesd át egyre nagyobb cserépbe, végül egy nagy méretű dézsára, vagy virágtartóra lesz szükséged, hogy a három méter magas növény jól érezze magát.

Kiültethető a kertbe az angyaltrombita?

A válasz igen tavasszal, ha az idő már elég meleg, nyugodtan kiültetheted akár a kertbe is, de ezt a mediterrán növényt, akár csak a leandert, vagy a hibiszkuszt, télire be kell vinnünk. Érdemes inkább dézsás növényként kezelni, vagy ezzel együtt besüllyeszteni a virágágyásba.

Fehér angyaltrombita virág

Hová tegyem az angyaltrombitát, hogy szép legyen nyáron?

Mindenképp napos világos helyre érdemes elhelyezni, bár az enyhe félárnyékot is elviseli, igazán szép csak akkor lesz, ha elég napot kap. Nyáron öntözd rendszeresen a növényt, amikor a hőmérséklet a 30 fok közelében van tartósan, akár naponta kétszer is locsolhatod kora reggel és késő este.

Miért nem virágzik az angyaltrombita?

Ahhoz, hogy a növény dúsan virágozzon júliustól, akár október elejéig, sok tápanyagra van szüksége. Az első lépés, hogy évente amíg lehet, átülteted friss tápanyagban gazdag virágföldbe, amikor pedig már nem tudod átültetni, a felső talajréteget cseréled le. A második lépés, hogy nyáron hetente megöntözöd tápoldatos vízzel, egészen augusztus közepéig, így folyamatos lesz a tápanyag utánpótlás a növény számára. Az elnyílt virágokat távolítsd el a növényről, így újabb virágzásra serkented a tövet.

Hogyan teleltessem az angyaltrombitát?

Az angyaltrombitát egy világos vagy szűrt fény melletti 5-12 C fokos helyiségben kell tartani, minél hűvösebb van, annál kevesebb fényre van szüksége. Természetesen 4 C fok alatti hőmérséklet már fagyást is okozhat a növénynél.

Ez a helyiség lehet egy fűtetlen folyosó, egy ablakkal rendelkező pince, üvegház, télikert, garázs.

A téli locsolás mennyisége is attól függ, hogy hol telelteted a növényt, ha hűvösebb helyen tárolod télen, kevés víz kell neki, épp csak annyi, hogy a gyökere ne száradjon ki teljesen, de ha 8-12 C fokos helyiségben, akkor kicsit gyakrabban kell öntözni, de mindig maradjon szárazabb a cserépben a virágföld.

Mikor kell bevinni az angyaltrombitát teleltetni?

Akár csak a többi mediterrán növényt, az angyaltrombitát is akkor kell védett helyre vinni, amikor éjszaka 10 C fok alá csökken a hőmérséklet. Mielőtt bevinnéd teleltetni, érdemes a hajtásokat a felére visszavágni, így nem fog annyit párologtatni a növény a teleltetés során. Természetesen tápoldatozni nem kell télen, ezt még augusztusban be kell fejezni, hogy a növény felkészüljön a tél pihenőre.

Lehet szobában teleltetni az angyaltrombitát?

Igen, de ehhez egy nagyon világos, kevésbé fűtött és párás helyiségre van szükség, ha egy téli fűtött száraz levegőjű szobába teszed a növényt télire, elképzelhető, hogy az összes levele elhullik. A szobában tartott angyaltrombitát télen is rendesen kell locsolni, de kerülni kell a pangó víz kialakulását.

Mikor tehetem ki a szabadba tavasszal az angyaltrombitát?

Akárcsak a többi mediterrán növényt, az angyaltrombitát is csak fokozatosan lehet a kinti hőmérséklethez hozzászoktatni, először csak félárnyékba tedd ki pár órára, amikor kint már 15-18 fok van, majd egy egész napra, végül, ha már éjszakai fagyok nincsenek, kint maradhat a szabadban.

Tavasszal is érdemes az első hajtásokat visszavágnod, hogy a növény ne felnyúlt hajtásokat növesszen, hanem szép dús maradjon. A metszéshez okvetlenül húzzál kesztyűt, mivel a növény minden része erősen mérgező, amely bőrirritációt, fejfájást és hányingert is okozhat.

Tavasszal, ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy emeld az öntözés mennyiségét, és ha szükséges ültesd át, vagy cseréld le a felső talajréteget. Ültetés után egy hónap elteltével, hetente egyszer adhatsz egy kupak tápoldatot is az öntözővízhez, így júliusra megerősödik a növény, és gyönyörködhetsz a csodás virágokban!

A cikk folytatásában mutatunk 5 évelő dísznövényt, amelyeket a balkonra is ültethetsz!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!