A virágok sárga, narancssárga, krémfehér, és piros színben nyílnak, amelyeket egy napernyőre emlékeztető kerek sötétzöld levelek vesznek körbe.

Ma már több fajtával is találkozhatunk a kertekben, ebből az egyik a nagy sarkantyúvirág (Tropaeolum major). Ez a növény akár 3 méter magasra is felkúszhat, léteznek gömbölyded, vagy bokrosan növekedő nemesítések is.A másik családtag a kanárisárga sarkantyúka (Tropaeolum peregrinum), amely egyszerű kis sárga virágokat hoz. Hajtásai elérhetik akár a 3 métert akár csak az óriás sarkantyúnál, de virágai kisebbek. Mivel ez a növény a fagyra nagyon érzékeny, így nálunk egynyáriként van tartva.  Szinte a kert bármely részébe ültethetjük, mindenhol színpompával fog minket megajándékozni.


Ültethetjük talajtakaróként, kúszónövényként, de nagyon jól mutat fák törzsén, vagy csüngő növényként. Ha kúszó növénynek szeretnénk nevelni, szüksége lesz a növénynek egy támrendszerre, így oszlopra, kerítésre, vagy lugasba, illetve pergolára futtassuk fel.Ha pedig mint ámpolna növényt szeretnénk tartani, ültessük a növényt egy csüngő virágtartóba, majd a hajtásokat metsszük folyamatosan, hogy fél méternél nagyobbra ne kúsznak lefelé. Így a folyamatos metszéssel és tápoldatozással, egész nyáron át dúsan virágzik majd a sarkantyúvirág.


Ha falusi kerti hangulatot szeretnénk viszontlátni, ültessünk a sarkantyú mellé más egynyári virágot, mint pl. a büdöskét, vagy a körömvirágot.A sarkantyúvirágot a legkönnyebben magról tudjuk szaporítani. A magokat egy védett helyen már márciustól előnevelhetjük, majd május végétől már a szabadban tudjuk tovább gondozni.

Ha szabadföldbe szeretnénk a magokat ültetni, várjuk meg a május végét, vagy a június elejét, majd a magokat ekkor vessük el a földben, 20-25 cm.-es távolságban. A magokat vetés után alaposan öntözzük be, és ha szükséges takarjuk be szalmával, így a föld tovább marad nyirkos.Kikelés után ritkítsuk meg a magoncokat, majd kéthetente egyszer öntözzük meg a növényeket tápoldattal is A sarkantyúvirág az ételek díszítéséhez is használható, mivel ehető virágról van szó. Virága és levele borsos-fűszeres aromát kölcsönöz az ételnek, a színes virágot, pedig gyönyörűen feldíszítik az ételeke, vagy a salátát.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!