Hogy kerül az erika az erkélyre vagy a kertbe? Egy gyönyörű évelő törpe cserje formájában, amely még a hótakaró alól is képes virágával elkápráztatni téged. Bemutatjuk neked az erika félék bájos családtagjait.

Az Erika nem csak a szép női név, hanem egy gyönyörű törpe cserje is, amely a hangafélék ( Ericaceae) családjába tartozik, és ez a család több mint 700 fajtával büszkélkedhet, többek között ide tartozik a csarab (calluna) is, amely nagyon hasonlít, az erikára mégis más növényről van szó.

Az erika virágra (Erica carnea) jellemző a sok kicsi harangszerű virágzat és a jellegzetes tűszerű levélzet.

Eredeti őshazája Közép-Európában az Alpokban van, innen indult útjára az alpesi és a havasi erika is, amelyek az évelők csoportjába vannak jegyezve, pedig igazából egy törpe cserjéről van szó, amely szerencsére nálunk is fagytűrő növényként a szabadban is képes áttelelni. A hanga félék közül az erica carnea vagyis a hússzínű erika bírja legjobban a téli fagyokat, a többi példányt érdemes télire takarni.

Erika virág fajtái

Az erica carneanak több fajtája is kapható a hazai kertészetekben, amelyeknek a virágai november és május között nyílnak rózsaszín, piros, fehér, és liláskék színben.

Ezek közül az erica c. j. backhouse és az erica c. winter beauty piros színben tündököl, addig az e. c.alba snow queen és az E.c. springwood white fehér színű virágokat hoz.

Az erica cinerea vagyis a hamvas erika jól tűri a szárazságot is, fehér, rózsaszín és piros virágai júniustól, augusztusig nyílnak.

Az erica tetralix vagyis a keresztes erika pedig ezüstszürke lombozattal rendelkezik, és júniustól szeptemberig nyílnak rajta a színes virágok.

Végül a nyugati erikáról, vagyis az erica vagansról is érdemes szót ejteni, hiszen ez a fajta akár 50 cm magasra is megnőhet és júniustól egészen október végéig nyílnak rajta halvány vagy lazac rózsaszín virágok.

Ősszel a hanga félék nagyon jól társíthatók más növényekkel, pl. fenyőfélékkel, törpe örökzöldekkel, kakukkfűvel, vagy csenkeszekkel. Balkonládákban jól mutat a díszkáposzta, az árvácska, vagy krizantém mellett. Mivel az egyes erika fajták virágzási ideje eltérő, érdemes ez alapján összeválogatni őket ősszel vagy tavasszal a kertünkbe. Pl. az erica winter beauty már novembertől virágzik, míg a viviellii csak márciustól májusig nyílik.

 

Erika virág gondozása és ültetése

Az erika virágot érdemes még tavasszal beszerezni a kertészetekben, de tény hogy ősszel található meg nagyobb mennyiség és fajta választék belőle, épp ezért kora ősszel is ültethető, akár virágzó állapotban is.

Vásárlás után érdemes a növényt kiszedni a cserépből, és vagy egy nagyobb cserépbe átültetni savanyú virágföldbe, vagy a kertbe kiültetni. Ehhez áss egy akkor gödröt, amely a cserép átmérőjének a kétszerese, majd az ültető gödör aljára teríts egy réteg komposztot és savanyú virágföldet. A növény gyökerét az ujjaddal kissé lazítsd meg, és így ültesd el a gödörbe.

Ezután töltsd meg az ültető gödröt savanyú virágfölddel, kissé nyomkod le a növény körül a talajt és jó alaposan öntözd be, majd komposzttal vagy fakéreggel takard be a talajt, hogy ne száradjon ki túl gyorsan. A hanga félék közül egyedül az erica carnea viseli el az enyhén meszes talajt, a többi hanga féle csak savanyú kémhatású virágföldben él meg. Ezt a fajtát csak a virágzás végén, április végén, május elején érdemes visszavágni, így tömör dús növényzetet kapsz cserébe.

Amennyiben a kertbe szeretnéd kiültetni ezt a gyönyörű hangát a tövek között minimum 30 cm távolságot kell tartani, napos vagy akár félárnyékos helyre ültetve. Akár csak a csarabot az erikát is csak savanyú virágföldbe érdemes ültetni, így rododendron, hortenzia, savanyú virágföldet érdemes vásárolni az ültetéshez.

Balkonládákba vagy nagyobb virágtartókba is érdemes csoportosan telepíteni, főleg a nyáron kiürült balkonládákba nagyon hasznos, de itt is csak savanyú virágföldbe szabad elültetni, és lágy vízzel vagy esővízzel szabad locsolni, mivel a kemény vezetékes meszes víztől a növény hamar elpusztul.

Tavasszal a hajtásokat vágd vissza a felére, és a virágzási időtől függően havonta egyszer tápoldatos vízzel is szükséges meglocsolni.

Az erika virág teleltetése

A kertbe kiültetett növényeket, nem kell télen takarni, de a balkonládába vagy cserépbe ültetett erikákat érdemes egy fagytól védett helyre vinni, mert a kis mennyiségű virágföldben a gyökerek gyorsan átfagynak. A fiatal késő ősszel kiültetett töveket, a kertben is érdemes az első évben szalmával vagy egy réteg falevéllel takarni, főleg akkor, ha kevés a hó és -10 fok alatti lehűlések várhatóak.

Egynyári erika is létezik!

Van egy olyan erika fajta is, amely viszont egynyári növényként van termesztve ez pedig az erica gracilis, vagyis a vékony erika.

Szintén az erika félék családjába tartozik, virágai piros, rózsaszín és fehér színben pompáznak, és szinte ugyanúgy nézz, ki mint az ősszel virágzó erica carnea, a különbség annyi hogy a vékony erika nem bírja a téli fagyokat, mivel eredeti hazája Dél-Afrika, ezért télire vagy be kell vinni egy fagymentes helyre teleltetni, vagy egynyári növényként kezeljük.

A vékony erika augusztus végétől ültethető 20-25 cm távolságra, napos illetve félárnyékos helyre. Gondozása ugyanaz, mint az alpesi hangának, mérsékelt locsolás lágy illetve mészmenetes vízzel, savanyú talaj, és napos illetve félárnyékos kertrészbe való kiültetés.

 

Mivel mindkét fajtát ősszel árulják a legtöbb kertészetben, érdemes a címkét elolvasni, mert ha te pont ezt a fajtát ülteted ki a kertbe vagy a balkonládádba, azzal a tudattal, hogy télen kint is hagyhatod, sajnos az első fagyok hatására a növény elpusztul, annak ellenére, hogy az erica gracilis virágzás ideje szeptembertől egészen decemberig is kitart.

Miért nem marad életben nálam az erika?

Sok hobby kertész teszi fel ezt a kérdés nekünk, a válasz pedig, a nem megfelelő gondozásban rejlik.

  1. Az erikát csak lágy vízzel szabad locsolni.
  2. Mindig csak savanyú virágföldbe ültesd el a növényt.
  3. Mérsékelten öntözd, tavasztól nyár végéig havonta egyszer tápoldatos vízzel is locsold meg. Ne legyen túl nedves a földje, de ne is hagyd teljesen kiszáradni. Minél magasabb a hőmérséklet annál többek kell öntözni az erikát, nyáron akár hetente kétszer is locsolhatod.
  4. Vásárláskor olvasd el a növény latin nevét, mert az erica gracilis nem fagytűrő, így már az első fagyok hatására elpusztulhat a növény.

Cikkünk folytatásában bemutatjuk neked a csarabot, amely szintén a hanga félék családjába tartozik!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!