Az árnyékos kertek egyik legszebb dísznövénye a kerti tollbuga, amely júniustól egészen szeptemberig is virágzik, és látványa egyszerre lenyűgöző és légies.

A tollbuga vagy más néven astilbe a kőtörőfűfélék családjába tartozik, és eredetileg Kelet-Ázsiából származik, ahol a nedves erdők és rétek, árnyékos részein fordul elő nagy számban. Nem csak könnyű és légies virágzata, de már a levelei is mutatósak, hiszen a szárnyasan összetett levelek már kora tavasszal megmutatják magukat.

A tollbuga fajtától függően június elejétől egészen szeptember végéig virágzik, sőt az elnyílt virágokat télire is meghagyhatjuk, így fantasztikus látványt nyújtanak egy zúzmarás deres reggelen a kertben. A virágzat színe lehet fehér, rózsaszín, pink, piros, illetve krémszínű is, épp ezért érdemes a kertészetekben felkutatni a különböző fajtákat.

Legismertebb fajtája a kerti tollbuga illetve a hibrid fajták, (Astilbe x arendsii) amelyek 60-120 cm magasak, hófehér, mélyvörös, illetve rózsaszín árnyalatokban tündökölnek.

Az erdei tollbuga (Astilbe thunbergii) 90-120 cm magas, gyakran lecsüngő tollbugákkal rendelkezik.

A kínai tollbuga (astilbe chinensis) 80-120 cm magas, és a többi fajtánál jobban viselik a szárazságot és a napot is.

A japán tollbuga (Astilbe japonica) mindössze 50-70 cm magas és már június elejétől virágba borul.

Mikor kell elültetni a tollbugát?

A tollbugát tőosztással lehet könnyedén szaporítani, a gyökeres hajtásrészeket tavasszal érdemes elültetni a kert árnyékos részére. A legtöbb kertészeti áruházban tavasszal lehet beszerezni a gyökérrészeket vagy vásárolhatunk kész kifejlett növényeket is.

Hogyan kell gondozni a tollbugát?

Az astilbe nem igényel túl sok törődést és gondozást, ültetés után érdemes alaposan megöntözni, és nyáron tartós szárazság esetén figyeljünk oda a rendszeres öntözésre. Ősszel vagy kora tavasszal érdemes kijuttatni egy adag komposztot a tő köré, vagy hosszú hatású műtrágyával javítani a talaj tápanyag tartalmát, így dús virágzást kapunk cserébe.

A tél beállta előtt még nem szükséges visszavágni az elvirágzott részt, ezeket nyugodtan hagyhatjuk a növényen, hiszen télen pazar látványt nyújtanak a zúzmarás hideg reggeleket, majd tavasszal, amikor megjelennek az új hajtások, akkor kell az előző évi virágokat levágni. Télire érdemes a tövét szalmával vagy falevéllel takarni, így védve a fagytól és a téli hidegtől.

Ahhoz, hogy erős és dúsan virágzó töveket kapjunk, érdemes két vagy háromévente a töveket szétültetni és megfiatalítani az anyanövényt.

A tőosztás során szükségünk lesz egy erős késre, és csak a fiatal gyökérrel és legalább egy hajtásrüggyel rendelkező növény részeket válasszuk le, és ültessük el külön részre. Az egyes töveket egymástól minimum 20-50 cm tőtávolságra ültessük szét, ez nagyban függ az adott astilbe fajtától is. A tollbugát érdemes csoportosan elültetni, vágott virágnak is ideális, és nagyon jól mutat a hortenzia, az árnyliliom, vagy a bőrlevél társaságában.

A cikk folytatása: 3 csodaszép évelő dísznövény, amelyet az árnyékos kertbe is ültethetsz


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!