Mutatós dísznövényt keresel a kertedbe, mely különösebb gondoskodás nélkül is szépen fejlődik, egész nyáron át virágzik és lehetőleg évelő? Nos, ha szereted a kék színű virágot, akkor ne is keresgélj tovább, válaszd a harangvirágot! Hazánkban számos szépséges faja ismert, neked csak döntened kell, melyik számodra a legmegfelelőbb.

hrangvirág

A harangvirágok fő jellemzője a harang- vagy tölcsér alakú forrt szirmuk, innen kapták szépen csengő nevüket is. Többnyire évelők, szívósak, gyorsan nőnek és terjeszkednek, és leggyakrabban kék színben pompáznak.

 

Ismerkedj meg a harangvirág legnépszerűbb fajtáival, és gondozásuk rejtelmeivel!

 

Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)

 

A kárpáti harangvirág 20-30 cm magasra nő, félgömb alakú bokrot alkot. Júniustól egészen szeptemberig virágzik. Fehér vagy kék színű virágai 2-3 cm átmérőjűek, széles harang alakúak. A szár általában egy vagy kevés virágú. Napfényes és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Közepes vízigényű. Alkalmas évelőágyi és sziklakerti ültetésre is. Általában minden kerti talajban szépen fejlődik, a lényeg, hogy a talaj legyen jó vízelvezetésű, ne legyen se túl nedves, se túl száraz. Magról is könnyen megújul direkt szaporítás nélkül is. De dugványozással is szaporítható.

 

Dalmát harangvirág (Campanula poscharskyana)

 

Ez a harangvirág csupán 10-20 cm magas, miközben a szárai akár 60 cm hosszúra is megnőnek. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy ez az erős növekedésű harangvirág 30-60 cm-es szárakat növeszt, ám ezek a hajtások a virágzáskor eldőlnek, és a növény heverő szárúvá válik. Kék és fehér, csillag alakú virágai a levelek hónaljában kis fürtökben nőnek. Májustól júniusig virágzik. Szereti a napfényt, de ugyanúgy a félárnyékot is. Közepes vízigényű. Ez a fajta elsősorban sziklakertbe való, a humuszos, kőtörmelékes, kavicsos talajt szereti a legjobban. De falak tetejére ültetve, sziklafalakról leomló hajtásai is remekül mutatnak. Virágzás után vágjuk vissza hajtásait. Tavasszal magvetéssel vagy tőosztással szaporítható.

 

Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)

 

15-30 cm magasságúra nő, júliustól szeptemberig virágzik. Bókoló, harang alakú kék, vagy ritkábban fehér virágai bugában állnak. Eléggé igénytelen növény, napfényes vagy félárnyékos helyre való, igen jól tűri a szárazságot. Évelőágyba vagy még inkább sziklakertbe való, a soványabb, szárazabb, homokos talajban érzi jobban magát. Jellegzetesen kúszó gyöktörzsű, de felálló szárú fajta. Tápanyagdús talajban túl gyorsan nő, és a megnyúlt szárai elhajlanak. Tavasszal magról vagy tőosztással lehet szaporítani.

 

Csomós harangvirág (Campanula glomerata)

 

Sötét ibolyaszínű, harang alakú virágai sűrű csomókban nyílnak a hajtások csúcsán és hónaljában. Júniustól júliusig virágzik, ilyenkor lenyűgöző látványt nyújt, de érdemes megtámasztani, mert hajlamos a megdőlésre. Többféle változata ismert, átlagosan 30-60 cm magasságúra nőnek. Közepes vízigényűek, évelőágyba vagy sziklakertbe valók. Jól érzi magát bármilyen normál kerti talajban. Szereti a napfényt, de félárnyékban is jól elvan. Igen gyorsan fejődik, hamar benövi kis csoportjaival a rendelkezésére álló helyet. Tavasszal tőosztással vagy magvetéssel szaporítható.

 

Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)

 

A baracklevelű harangvirág kitűnik a többi harangvirág közül szó szerint, ugyanis ez a faj 60-100 cm magasságúra is nőhet. Nem csupán az évelőágyunk legszebb dísze lehet, hanem vágott virágként is igen népszerű. Májustól júniusig virágzik. Széles harang alakú világoskék virágai fürt virágzatban nyílnak. De találkozhatunk kék és fehér virágú fajtákkal is. Gyöktörzse kúszó, hajtásai felállók. Közepes vízigényű, kedveli a kissé vályogos kerti talajt. Szereti a napfényt, de meghálálja a félárnyékos, párásabb környezetet. Akárcsak a többi harangvirágot, őt is tavasszal lehet szaporítani magról vagy tőosztással.

 

A harangvirágnak nincsen sok kártevője a kertben, ám a csigáktól és meztelen csigáktól azért van félnivalójuk. A csigák távol tartására remek, vegyszermentes módszerek léteznek, gondoljunk csak a réz szalagra.

 

Bátran ültessünk harangvirágot a kertünkbe kezdő kertészkedőként is, ez a kedves növény nem fog gondot okozni, és nagyon hálásan fejlődik.

A cikk folytatásában még többet olvashatsz a harangvirág gondozásáról és ültetéséről a  kiskertben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!