kedd, 23 január 2018

Muskátli teleltetése: 10 kérdés 10 válasz

Muskátli teleltetése

Egyre több kertbarát dönt úgy, hogy megpróbálja a muskátlikat átteleltetni, mert így nem kell évről évre több ezer forintot kiadni tavasszal az új növényekre. Ehhez szeretnénk néhány hasznos tippel segítséget nyújtani olvasóink számára.

A muskátli teleltetése 10 kérdés 10 válasz

  1. Kérdés: Hol teleltessük át a muskátlikat

Az egyik leggyakoribb gond a muskátli teleltetése során a megfelelő hely kiválasztása, ahol majd a növények télen kipihenhetik magukat. Erre a célra ideális lehet egy nem túl nedves pince, egy világos télikert, üvegezett veranda, lépcsőház,garázs, vagy egy olyan világos helyiség, ahol nincs túl meleg. Ha nem rendelkezünk egyik helyiséggel sem, az álló muskátlikat megpróbálhatjuk egy fűtött helyiségben is átteleltetni, de ezek a muskátlik a következő nyáron nem lesznek a legszebb formájukban.

  1. Kérdés: Hány fokon tartsuk télen a muskátlikat?

Télen a muskátlik számára az ideális hőmérséklet 10-12 c fok, az ennél hidegebb helyen fagykárt szenvednek a növények, ha pedig melegebb van a növekedésre fognak energiát fordítani.

  1. Kérdés: Milyen gyakran locsoljuk télen a muskátlikat?

A locsolás mennyisége nagyban függ a hőmérséklettől, minél melegebb van a teleltető helyen, annál gyakrabban kell locsolni a növények földjét. Ha a megadott 10-12 c fokos helyiségben tartjuk a muskátlikat, elég, ha két vagy háromhetente átnedvesítjük a földlabdát, de ekkor se locsoljuk túl a növényeket. A két locsolás között hagyjuk kiszáradni a talajt, mert a túl nedves ültető közeg hatására gombás betegség is megjelenhet.

  1. Kérdés: Vissza kell –e vágni a muskátlikat télen?

Igen, mert így kisebb a párolgási felület és a növény a pihenésre koncentrál, és a nem a hajtásokra. Érdemes a hajtásokat kb. a felére visszavágni. Ha egy sötétebb pincében teleltetjük át a muskátlikat, egy mélyebb visszavágásra lesz szükség.

  1. Kérdés: Tápoldatozás télen?

Ősztől tavaszig nincs szükség a muskátliknak tápoldatozásra, hagyjuk, hogy a tövek kipihenjék magukat.

  1. Kérdés: Miben teleltessük a muskátlikat

Ha egy világos helyiségben szeretnénk a muskátlikat átteleltetni, akkor az eredeti cserépben vagy balkonládában is hagyhatjuk, ám ha pincében szeretnénk teleltetni, érdemes kiszedni a cserépből a töveket, lerázni a földet a gyökerekről, a gyökereket és a hajtásokat is vágjuk vissza, és egy újságpapírba csomagolva fejjel lefelé lógatva felakasztani a pincében, erre a célra akár egy ruhaszárító is megfelel. Ezt hívják száraz teleltetésnek. Ez a módszer csak az álló muskátliknál hatásos, a futó muskátlikat cserépben egy világos helyen kell teleltetni.

  1. Kérdés: Mikor kell bevinni a muskátlit teleltetni?

Nem érdemes túl korán bevinni a muskátlikat a téli szálláshelyükre, mivel ezek a növények elviselik a 0 fokos hőmérsékletet is. Ám ha beállnak az éjszakai fagyok érdemes bevinni őket egy védett fagymentes helyre.

  1. Kérdés: Futómuskátlit hogyan teleltessük?

A futómuskátli sajnos egy kényes növény, így a teleltetése sem mindig jár sikerrel, de ha csak egy vagy két cseréppel is megmentünk a következő évre az is nagy siker. A futó muskátlit mindig beültetve teleltessük, 12-15 c fokos világos helyiségben. A hajtásokat itt is érdemes a felére vagy a háromnegyedére visszavágni, és szintén két vagy háromhetente öntözzük meg a földet.

  1. Kérdés: Hány évig érdemes egy tövet teleltetni?

Sajnos 4-5 évente érdemes fiatalítani a muskátli állományunkat, vagy úgy, hogy új növényeket vásárolunk, vagy dugványozás útján.

4-5 év elteltével a növények elöregszenek, és már nem lesznek olyan szépek a következő évben.

10 Kérdés: Mikor virágzik az átteleltetett muskátli?

Sajnos ezek a növények 1-2 héttel később kezdnek el virágozni, hiszen csak akkor tehetjük ki őket a szabadba, amikor már nincsenek éjszakai fagyok, vagyis április végén, május elején, így a virágzás csak május végén indul be. Ha türelmetlenek vagyunk, vásároljuk a kertészetben virágzó új muskátlikat is a tavalyi mellé.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Mályvafa metszése és gondozása!

Kérdés : Meg kell-e metszeni a mályvafát? És ha igen, mikor és hogyan, milyen módszer a leg ajánlottabb? Bővebben...:

Hogyan hosszabbítsuk meg kertünk szépségét?

Bár a nyárnak lassan már vége, egy kis praktikával meghosszabbíthatjuk a kerti növények virágzását! Bővebben...:

Nem mindegy melyik ablakba tesszük a növényeket!

A növények számára a fény az egyik legfontosabb életfeltétel. Ám nem mindegy, melyik növényt melyik ablakba tesszük, és milyen fényt biztosítunk számára.

Bővebben...:

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...:

Egy különleges csokoládé illatú növény!

Egy újabb szenzációs növény, amely GOMBÓC ARTÚR kedvence lehetne, ez a csokoládé virág, amelynek virága valódi kellemes csokoládé illatot áraszt.

Bővebben...:

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

Édes és csábító gyümölcsök cserépben

Finom és zamatos gyümölcsöket már edényben vagy cserépben is nevelhetünk akár egy kisebb erkélyen vagy teraszon is. Bővebben...:

Citrom itt is ott is!

A citrom az egyik legismertebb gyümölcsünk, amely számtalan módón felhasználható. Összegyűjtöttük a citrom 1x1-et! Bővebben...:

Idén is szépen virágzik a cseresznye

Szerencsére az idén is szépen virágzik a cseresznye, nem fenyegette a fagykár. Aki látott már virágzó cseresznyefasort, tudja, hogy az egyik legszebb tavasszal virágzó gyümölcsfáról van szó. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: