kedd, 23 január 2018

Így ápold a broméliát a lakásodban

A broméliák a trópusok legszínesebb és legváltozatosabb növényei. Eredeti élőhelyük a trópusi dél amerikai őserdő, de ma már nálunk is széles választékban fordulnak elő ezek a különleges dísznövények.

A broméliák családjába több mint 160 faj található. Egyesek a meleg párás levegőt kedvelik, míg mások inkább a szárasságot. Vannak talajon élők és vannak epifiták, amelyek a fák tetején élnek több méter magasan. Van, amelyik több fényt igényel és van, amelyik a félárnyék hűs védelmében érzi jól magát. De ami közös bennük az az, hogy otthonunk különleges virága lehet, bármelyik broméliát is válasszuk.

A broméliák tölcséres levélrózsája minden esetben az esővíz összegyűjtését szolgálja. Az ősredőben akár a talajon akár a fák tetején él, a levélrózsában gyűjti össze a növény az esővizet, így jut kellő nedvességhez és tápanyaghoz.

Ezekhez a szép növényekhez kellő türelem és odafigyelés is szükséges, mert az anyatövek a virágzás után elpusztulnak, de helyette legtöbbször 4-5 kisebb sarj növénnyel ajándékoznak meg bennünket.

Ezek a kis sarj növények szép lassan megnőnek, és amikor elérik a megfelelő életkort, már szét is ültethetjük őket, így kb. 4 év múlva egy növényből akár 4-5 új virágzó broméliánk is lehet.

A broméliák virágzási ideje akár egy -másfél hónapig is eltarthat, de virágzás után színes tarka vagy épp csíkos levélzetükkel is szép szobadíszek maradnak.

Bár a párás nedves trópusi őserdőkben élnek, nálunk is igen jól érzik magukat általános szobai körülmények között, könnyedén nevelhetjük és gondozhatjuk őket. Kezdő kertészek is bátran vállalkozhatnak a tartásukra.

A broméliák közé tartozik a Vrisea splendens:

Ez a szép bromélia a fák tetején él az ősredők dús erdeiben. Húsos vastag 5 cm széles levelei tőrózsát alkotnak, figyeljünk oda, hogy a levélrózsa közepében mindig legyen friss víz. A virágzás ideje alatt a sárga vagy piros fellevelek közül nyílnak ki az apró kis sárga virágok. Tegyük a cserepét félárnyékos helyre, átlagos meleg szobahőmérsékletre. Földjét csak mérsékelten öntözzük, hiszen a levélrózsában található vizet használja fel a növény.

Az egyik legszebb bromélia az Aechmea splendens vagyis ismertebb nevén a lándzsarózsa:

Ennek a broméliának nem csak a virága, ami díszít, de gyönyörű ezüstös levelei is kiemelik a többi növény közül. A Dél Amerikai őserdők egyik legnagyobb bromélia fajtája, ezüstös levélrózsa közepéről nyílik a hatalmas rózsaszín lilás fellevelek, amelyből apró kis liláskék virágok. Bár a virágok csak pár napig nyílnak a színes fellevél rózsa akár fél évig is ékeskedik.

Mint a többi bromélia ez a növény is csak egyszer nyílik, de két-három kis sarj növényre számíthatunk. Ezek a kis növénykék négy év múlva újra virágoznak. Kedveli az átlag szobahőmérsékletet, cserepét tegyük világos helyre, de kerüljük a tűző erős napsütést.

A levélrózsa közepében mindig legyen friss víz, a legjobb a lágy vagy esővíz. Növekedési időszakban és a virágzás alatt kéthetente adjunk neki tápoldatos vizet.

A család egy másik ismert tagja a gusmániák.

Ezek a növények akár 60-70 cm magasak is lehetnek, a fellevelek lehetnek fehér, piros sárga, vagy épp narancssárga színűek is. A színes fellevelekben itt is akár fél éven keresztül is gyönyörködhetünk. A gusmániák akár télen is virágozhatnak, de ilyenkor is tartsuk a hőmérsékletet 18-20 fok között. A téli száraz fűtött lakásban gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról.

A broméliák közé tartozik még az ananász is, a neorelgia, és a tillantsia is.

Válasszuk bármelyiket is, biztos, hogy egyedi lakásdísszé válnak ezek a szép trópusi növények. Gondozásuk egyszerű, és átlag szobai körülmények között is igen jól érzik magukat.

Legfontosabb igényük hogy a levélrózsában mindig legyen friss víz, és ne öntözzük túl a földet, a két locsolás között hagyjuk mindig kiszáradni a talajt, hiszen a levélrózsából veszi fel a legtöbb nedvességet a növény. Télen, ha szükséges pótoljuk a páratartalmat, vagy permetezzük a növény leveleit.

Szaporítani sarjnövényekről lehet, várjuk, meg amíg a kis sarjak elérik a 15-20 cm-es nagyságok, ekkor vágjuk le egy éles késsel az anyatőről, és ültessük el savanyú virágföldbe, egy új cserépbe.


Négy év múlva újra gyönyörködhetünk, a bromélia páratlan szépségű virágában bár vannak fajták, amelyek már a második évben virágot hoznak. A kisebb broméliákat ültethetjük egy nagyobb faágra is, ilyenkor mohával borítsuk be a gyökerét.

Választhatunk akár 10 cm magasat, de van, amely 70-80 cm magasra is megnő, szín és forma gazdagságuk lenyűgöző. Vigye otthonába ön is a dzsungel lakóit, és a broméliák egyedi díszé válnak otthonában.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Vannak dolgok, amik nem illenek kertünkbe!

Kerti törpe, gumiabroncs, műanyag flakon, csak pár olyan tárgy, amivel tönkretehetjük kertünk szépségét.

Bővebben...:

Faszenes helyett a gázgrill, műanyag helyett a rattan a menő az OBI vásárlóknál

Egyre több vevő mérlegeli egyszerre az árat és az értéket, amikor a kert kialakításához, megműveléséhez keres az OBI-ban termékeket. Bővebben...:

Virágcsokor a cserépben

Ha időben elültetjük, a hagymás vagy más növényeket tavaszra és nyárra gyönyörű virágos kertünk lehet az erkélyen, vagy a teraszon. Bővebben...:

Ültessünk Erdei tündérfürtöt!

Az erdei tündérfürt (aruncus dioicus) egy krémszínű virágokkal rendelkező évelő dísznövény, amely a kert árnyékos részében is jól érzi magát.

Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

Endívia saláta növény ültetése és gondozása

Aki szereti a finom tavaszi és nyári salátákat és szeret kertészkedni, ültessen kertjébe endiviát (cichorium endivia) amely vitamindús és nagyon finom. Bővebben...:

Ültessünk zöldség különlegességeket a kertbe!

Ha már ö is unja a megszokott kerti növényeket és vágyik valami újra, próbálja ki a következő zöldség különlegességeket! Bővebben...:

Karambola a csillaggyümölcs!

Sajnos hazánkban nem kapható minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: