Ha egyszerre vagy a mindennapi kávézás és a kertészkedés szerelmese, akkor jó hírünk van: összekötheted a kellemest a hasznossal, és nem kell többé a szemétbe dobnod a kávézaccot. A kávézaccból nem csak jósolni lehet, remekül hasznosíthatod a kertedben is, mivel egy fantasztikus szerves anyagról van szó!

A kávé minden nap extra energiával lát el, de ha te magad főzöd a kávét, akkor nem csak ennyit tehet érted. Ha eddig kidobtad a kávézaccot, akkor ideje ezen a szokáson változtatnod, ugyanis sokféleképpen lehet segítségedre a kertedben. Ismerd meg a kávézacc kerti előnyeit!

A kávézacc hasznos összetevője a komposzthalomnak

Érdemes a kávézaccot a komposzthalomba tenni. A komposzthalom általában zöld növényi részekkel van tele, azaz nagyon gazdag nitrogénben. Nitrogén a kávézaccban is van, de ezen kívül más ásványi anyagokat is tartalmaz, például magnéziumot, kalciumot és káliumot. Semleges a kémhatása, mert bár a kávé savas, a főzésnél a savak az italodba kerülnek, és a zaccban már nem maradnak. A kávézaccot morzsold szét a komposztban, ne egy csomóban tedd bele, mert akkor nem gazdagítja a komposztot, hanem összetapad, és gátolja a víz mozgását.

Tedd termékenyebbé a talajt kávézaccal

 

A kávézaccot közvetlenül a kerted talajába is beledolgozhatod gereblyével, vagy egyszerűen csak a talaj felszínére is szórhatod. Mivel a kávézacc gazdag nitrogénben, és semleges kémhatású, remek tápanyagforrást jelent a növények számára. A kávézaccból folyékony tápoldatot is készíthetsz. Egy pohárnyi kávézaccot keverj 1,5 liter vízbe, és hagyd állni egy éjszakán át. A kapott lével megöntözheted kerti növényeidet, vagy a teraszon lévő dísznövényeket. Kiváló folyékony táppótló!

 

Gilisztabaráttá teheted a kerted kávézaccal

 

A kávézacc nem csupán a növények számára jelent tápanyagforrást, hanem a földigilisztáknak is. Ezek a hasznos állatok nagyon szeretik. Te pedig biztosan szereted a gilisztákat, ha kerted van, hiszen a járataikkal javítják és levegőssé teszik a talaj szerkezetét, és részt vesznek a tápanyaglebontásban. Egyszerűen szórd a zaccot a talaj felszínére, és gereblyézd be kissé a felső rétegbe. A giliszták meg fogják találni.

 

Kávézaccal távol tarthatod a kerti kártevőket

 

Míg a gilisztákat vonzza a kávézacc, addig a puhatestűeket távol tartja. Biztosan te is tudod, mennyire bosszantó, amikor csigától eredő rágásnyomokat találsz növényeiden. A kávézaccal egy fizikai gátat tudsz kialakítani a növényeid köré, mivel a kávézacc szemcsés, így a csigák számára kellemetlen áthaladni rajta, így nagy eséllyel vissza fognak fordulni. A szomszéd cicáit is birtokon kívül tudhatod, ha a talajba kávézaccot keversz. Mivel a cicák nem szeretik a kávézacc illatát, nem fogják alomnak használni a kerted földjét.

 

Adj kávézaccot a savas kémhatást igénylő növényeknek

 

Bár a kávézacc inkább semleges kémhatású, mint savas, a friss kávézaccban azonban több a sav. Ezért tanácsos olyan savas kémhatást igénylő növényeknek adni, mint a rododendron, azálea, hortenzia, gyöngyvirág, áfonya, sárgarépa, retek. Ezek a növények mind hálásak lesznek a kávézaccért. Ám nagyon fiatal növényeknek és csíráknak ne adj kávézaccot, mert a koffeintartalom megzavarhatja a növekedésüket.

 

A kávézacc javítja a talaj vízmegtartó képességét, termékenyebbé teszi, és csökkenti a gyomképződést. Próbáld ki a kertedben, hogy saját szemeddel lásd a hatását.

A folytatásban mutatunk neked még 7 tippet hogyan hasznosítsd kertünkben a kávézaccot!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!