kedd, 23 január 2018

A pozsgás növények királya a kövirózsa

A kövirózsát nem csak azért kedvelik a hobbi kertészek, mert gondozást szinte nem is igényel, hanem azért is mert nagyon változatosak, szín és formavilágban is.

A kövirózsa, gondozása, ültetése és szaporítása, még a kezdő kertész számára sem okozhat gondot!

A kövirózsát leggyakrabban sziklakertbe ültetjük, pedig remekül mutat cserépben, mini kertben, erkélyládában, vagy kőfalba ültetve.

A tőrózsát alkotó húsos vastag levelek képesek hosszabb ideig is tárolni a nedvességet, így extrém szárasság idején is bizonyítja túlélő képességét ez a kedves kis növény. Ma már számtalan fajtája kapható a hazai kertészetekben is, amelyek nem csak leveleikkel, de piros, rózsaszín, vagy fehér virágukkal is díszítik kertünket.

A két legismertebb és talán leggyakoribb kövirózsa fajta:

Házi kövirózsa ( Sempervivum tectorum) amelynek levelei nagy lapos levélrózsát alkotnak, virágai pirosas rózsaszínűek. Nem csak színes virágai miatt érdemes ültetni, kertünkbe, hanem már maga a levelei is színesek, a sötétzöld árnyalataitól egészen a bíborvörösig találkozhatunk vele.

Pókhálós kövirózsa ( Sempervivum arachnoideum) jellegzetessége hogy az apró kis leveleket egy pókhálóhoz hasonló fehér háló vonja be.

A hibridek ma már számtalan formában és színben jelennek meg évről évre a kertészetekben, érdemes belőlük minél többet beszerezni.

A kövirózsákat szinte bárhová ültethetjük, mindenhol érdekes egyedi látványt fognak nyújtani. Az egyik leggyakoribb ültetési formája, mégis a sziklakertben van, hiszen nagyon jól bírja a szárasságot. Mivel kevés földdel is beéri, kőfalba, vagy kisebb repedésekbe is ültethetjük, de tetőre is telepíthetjük.

Ha más növénnyel szeretnénk összeültetni, fontos hogy azonos vízigényű növényt válasszunk mellé, a legjobb, ha más kövirózsákkal csoportosítjuk őket. Ezen kívül nagyon jól mutat mellette a varjúháj különböző fajtái, a kakukkfű, vagy a veronika is.

Ha sziklakertbe szeretnénk kövirózsát telepíteni, szerezzünk be pár nagyobb méretű követ, majd fúrjunk a kőbe egy 8-12 cm.-es lyukat. A lyukakba töltsünk földet, és ültessük el a kövirózsát.

Végül óvatosan locsoljuk be a növény körüli talajt, majd 4-5 nap múlva ismételjük meg a locsolást, hogy a növény könnyen gyökeret eresszen.

Az új növények telepítésére a legideálisabb évszak a tavasz, majd nyáron annyi a dolgunk a növényekkel, hogy az elnyílt virágokat távolítsuk le az anyanövényről, majd ősszel a sarjakat, ha szeretnénk, válasszuk le az anyanövényről, és ültessük külön őket.

Ha több fajta kövirózsát telepítünk szorosan egymás mellé, ne csodálkozzunk, ha idővel új növényeket fedezünk fel majd kertünkbe, hiszen az egyes fajok kereszteződnek egymással.

A kövirózsa egyetlen nagy ellensége a túllocsolás, ezért olyan helyre ültessük őket, ahol sok napfény éri, de kevés csapadék.

Ha szeretne még többet megtudni a kertészkedésről, íme néhány hasznos cikk:

Ültessünk szúnyogriasztó növényt a kertbe!

Ültessünk rózsát az erkélyre!

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Hogyan locsoljunk helyesen kertünkben?

Talán kicsit furcsának hangzik a cím, hiszen egy növény locsolásához, tényleg nem kell egyetemet végezni. De talán akad egy-két jó tanács a kezdő kertbarátok számára, amelyeket érdemes betartani és megfontolni a növények locsolása során.

Bővebben...:

A tavasz ébredése! Videó!

Hóvirágok, rügyfakadás, napsütés. Mindez biztos jele annak, hogy itt a tavasz. A hosszú téli pihenő után felébred téli álmából a természet. Bővebben...:

Kertészkedjünk együtt gyermekeinkkel!

Az óvodások szívesebben fognak zöldséget-gyümölcsöt enni, ha foglalkozások, és közös kertészkedés során szerettetik meg velük.

Bővebben...:

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...:

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...:

Jól bírja a tűző napot a kertben a gyöngykosárka!

A gyöngykosárka (Anaphalis triplinervis) egy remekül szárítható, napfénykedvelő évelő növény, amely egyszerűen gondozható, és apró fehér virágaival júliustól-szeptemberig folyamatosan virágozva díszíti kertünket. Bővebben...:

Jamie Oliver: Így termesszünk salátát a kertben és az erkélyen!

A saláták a kert bármely napos vagy félárnyékos területén szépen fejlődnek. Fodros, díszes, vagy különleges színű leveleivel nagyszerű díszt képeznek a kertben és akár az egynyári virágok közé is ültethetők. Bővebben...:

Kezdjünk neki a konyhakert kialakításának!

Egy konyhakert létrehozása még a legkisebb területű kertben is megoldható, de mivel a zöldségeknek sok napfényre, tápanyagra van szüksége, alaposan meg kell választani az ágyások pontos helyét. Bővebben...:

Jamie Oliver: Így termesztem az epret!

Az eper telepítésére kora nyártól késő őszig tartó időszak a legalkalmasabb. Így bőven van ideje meggyökeresedni és növekedni a következő érésig.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: