Ha megnézünk, egy magyar szakácskönyvet a rizottó recepteknél azt olvashatjuk, hogy főzzük ki a rizst, majd keverjük össze hússal, gombával vagy zöldséggel, és máris kész a rizottó.

Nos, a valódi rizottó nem így készül, most elmondjuk a nagy titkot!

A rizottó alapja a rizs.

Vegyünk annyi rizst, amennyit a család tagjai elfogyasztanak, ez lehet bármilyen rizs, de kereshetünk a nagyobb boltokban speciális rizottónak való rizst ez a legjobb.

Készítsük elő a rizst és készítsünk el egy másik lábosban húsleves alaplevet, ami készülhet kockából vagy már kész levesből.

Egy serpenyőben öntsünk kevés olivaolajat, forrósítsuk fel és dobjuk rá a rizst. A jó rizottó titka hogy a rizs szemeket forró olajba tesszük és állandó keverés mellett pirítjuk meg. Pirítsuk meg a rizst, akkor tökéletes, ha a rizs opálos.


A rizshez, ha már megpirult, adjunk hozzá egy merőkanál húsleves alaplét, majd keverjük át, és hagyjuk, hogy a rizs felszívja a levet. Ha beitta az összes alaplét adjunk hozzá még egy merőkanál levest, és ezzel is keverjük át. A lényeg hogy csak akkor adjuk hozzá a következő kanál alaplevet, ha már az előzőt beitta és természetesen itt is fontos az állandó keverés, mert máskülönben leég a rizottó.

Ezután adjunk hozzá még két –három merőkanál alaplét, keverjük át, és egy 10 perc után fedjük le az edényt zárjuk el a gázt és hagyjuk a gőzben párolódni, míg a rizs teljesen meg nem puhul.


A rizottót számtalan variációban elkészíthetjük gombával, hússal, zöldségekkel, nagyon finom könnyű vacsora vagy ebéd is lehet belőle. A rizottó csak frissen az igazi, így ha vendégeket várunk pontosan kell időzíteni. Fontos hogy ne főzzük túl, de a jó rizottó nem száraz, hanem kicsit krémes szaftos állagú.

Érdemes kipróbálni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!