Zöldséges tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta (vagy 2 húsleveskocka), 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A tarhonyát két evőkanál forró olajon világosbarnára pirítom, majd rászórom a Vegetát és a törött borsot. Térfogatához képest dupla mennyiségű forró vízzel feltöltöm. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Közben a zöldséget megtisztítom, és borsónyi kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, és a megmaradt olajon megfonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és a zöldséget is hozzátéve, befedve visszateszem a tűzre. Három-négy percig párolom, majd a már üvegessé vált zöldséghez hozzáteszem a szétzúzott fokhagymát. Még néhány percig együtt párolom, közben folyamatosan kevergetem. Felöntöm 2 dl forró vízzel, jól összeforralom, ezután hozzáöntöm a már majdnem kész tarhonyához. Az egészet jól összekeverem, és 10 percig fedő alatt, kis lángon párolom. Ezután a lángot eloltva alatta, további 10 percig hagyom befedve. Jóízű, laktató egytálétel, amelyet salátával teszek az asztalra.

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Káposztás tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha füstölt (lángolt) kolbász, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

2 evőkanál forró olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, majd ráteszem a tarhonyát és világosbarnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, nehogy megégjen. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és jól összeforgatva, azonnal ráöntök a térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vizet. Megsózom, és befedem. Kis lángon addig párolom, míg az összes levet magába szívja. Közben a megmaradt olajon ugyancsak megfonnyasztom az apróra vagdosott savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, egyszer ki is mosom, azaz szűrőbe teszem, és hideg vizet öntök rá, majd lecsöpögtetem). Ezután hozzáadom a vékony karikákra vágott, bőrétől megfosztott kolbászt, és rászórom a törött borsot. Ízlés szerint kevés sóval meghintem, majd ráöntök 2 dl vizet, és fedő alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is, a káposzta is megpuhult, akkor összeöntöm, hozzáadom a tejfölt és a fokhagymát, és jól összekeverve, az előmelegített, forró sütőbe teszem annyi időre, amíg az összes káposztalevet felszívja. Nagyon laktató, egyszerű, de jóízű étel.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Rakott tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál édes, piros fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió.

A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra aprítom, majd a zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm. A zsírból két evőkanálnyit félreteszek. A többin megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd ráöntöm a tejfölt, és az öntetet félreteszem. A félretett zsírt felforrósítom, ráteszem a tarhonyát, és folyamatosan kevergetve szép világosbarnára megpirítom. Ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és beleteszem a tyúkhúsleves-kockákat. Beleszórom a szerecsendiót, és felforralom. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom és felkarikázom. Kisebb tepsibe terítek egy réteg tarhonyát, beborítom a tojáskockákkal, erre ráöntök a pörccel összekevert tejfölös-paprikás öntetből, majd reszelt sajttal gazdagon meghintem. Ismét tarhonyát rakok rá, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére sajtnak és öntetnek kell kerülnie. A tepsit befedem, és az előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom közepes lángon. Saláta igencsak kívánkozik mellé!

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!