A vizsgálatot a York, a St Andrews és a Cambridge Egyetem szakemberei végezték, akik húsz férfiről és nőről készítettek fényképeket, majd négy különböző változatban fotoshoppolták azokat. Az egyik képen nagyon egészséges, aranyló bőrszíne volt az illetőnek, mint aki sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, a másodikon kevésbé volt egészséges az illető arcszíne, a harmadikon és a negyediken szintén ez a két arcszín váltakozott, ám az arcok maguk el voltak torzítva úgy, hogy már fel sem lehetett ismerni, hogy embereket ábrázol.

A kísérletben résztvevők feladata az volt, hogy osztályozzák a képeket, melyiket mennyire tartják vonzónak. Az absztrakt arcképeknél nem mutatkozott különbség a megítélésben, ám a másik két fotó közül egyértelműen az aranyló sárga arcot tartották vonzóbbnak a megkérdezettek. Amint azt Carmen Lefevre, a York Egyetem kutatója kifejtette, mindez arra utal, hogy elsőre a másik arcszíne alapján döntjük el, hogy azt mennyire tartjuk egészségesnek, és a sárgásan aranyló bőrszínt egyértelműen vonzóbbnak érezzük, mint a fakó árnyalatút.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a sok zöldség-gyümölcs a bennük található karotinoidok miatt okozza a sárgás-aranyszínű arcbőrt, emellett ezek a kémiai összetevők az immunrendszert is nagyban erősítik. Aki olyan nagyon nem kedveli sem a gyümölcsöt, sem a zöldséget, annak jó hír, hogy már egészen kis mennyiség is meghozza a jótékony hatását.

Dr. Lefevre a Biology Letters című lapban arról is beszámolt, hogy korábbi kutatásaikban már arra is fény derült, miszerint az emberek többnyire vonzóbbnak tartják a lebarnult embereket, mint a fehérbőrűeket, ám a sárgás-aranyló bőrűeket, még a lebarnultaknál is szebbnek tartják. Vagyis, ha mások szemében vonzónak akarunk tűnni, akkor inkább megéri sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mint napozni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!