hétfő, 26 június 2017

A szobafenyő tartása szobakertészek számára!

A szobafenyő egy régóta közkedvelt szobanövény, amely elegáns formájával hamar leveszi a lábáról a szobakertészeket.

Ám gondozása és tartása során gyakran gondokba is ütközhetünk, amikor a szobafenyőnk elkezd sárgulni, és nem tudjuk mit rontottunk el a gondozása során. Mi most összegyűjtöttük a leggyakoribb gondozási és ápolási hibákat és szabályokat.

A szobafenyő kb. 4-5 éves korára éri el a legszebb állapotát, ekkor lesznek a levelek is a legszebbek, hiszen már kezdik egy igazi fenyő formáját felvenni.

Mivel a szobafenyő akár 2-2,5 méter magasra is megnőhet, csak nagyméretű helyiségben érdemes a gondozásával foglalkozni, hiszen ha kinövi a lakást, utána el kell majd ajándékozni, és az gyakran elég fájdalmas is lehet, hiszen mi neveltük őt kis kora óta, viszont ami jó hírnek számít, hogy a szobafenyő nagyon lassan nő, így gyakran 10 évbe is beletelik, mire a végső méretét eléri. Szoliter növényként mutat a legszebben, de más magas növésű szobanövénnyel is társítható.


A szobafenyő egyik nagy ellensége a száraz levegő, ezért gyakran főleg télen, hamar elkezd barnulni és száradni a levélzete. Nyáron lehetőleg hűvös félárnyékos szobában helyezzük el a növényt, és ha van kertünk, júniustól már kitehetjük a szabadba egy árnyékos naptól védett helyre.

Télen a száraz levegő ellen úgy védekezhetünk, ha a szobafenyő földjét vastagon beszórjuk agyag granulátummal, majd kissé csökkentsük le az öntözést, és próbáljunk meg egyenletes hősmérsékletet biztosítani a növény számára, amely nem több 15-17 foknál. Ezen kívül télen, nyáron érdemes a leveleit rendszeresen permetezni, majd tavasztól őszig kéthetente egyszer locsoljuk meg egy tápoldatos vízzel.


Sajnos a szobafenyőt nem lehet egyszerűen visszavágni, így ha kinövi a lakást és a csúcshajtás visszahajlik, jobb, ha megválunk a növénytől, és elajándékozzuk egy iskolának, vagy óvodának.

A fiatal szobafenyőt még érdemes két vagy háromévente egyszer átültetni, majd ha a cserép átmérője már eléri a 24-26 cm.-t, elég a felső talajt lecserélni.

Tehát a szobafenyőnek a legfontosabb gondozási igényei közé tartozik az egyenletes kissé hűvösebb hőmérséklet, a magas páratartalom, és a rendszeres sem túl sok, de sem nem túl kevés locsolás, tehát öntözzük rendszeresen, de a két locsolás közt mindig hagyjuk a földjét kissé kiszáradni.

 

 

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kertészkedjünk együtt gyermekeinkkel!

Az óvodások szívesebben fognak zöldséget-gyümölcsöt enni, ha foglalkozások, és közös kertészkedés során szerettetik meg velük.

Bővebben...:

Varázsoljunk illatos ösvényt kertünkbe!

Egy gyönyörű illatos kerti út, vagy illatos kerti lugas nem csak szépé, de hangulatossá varázsolja kertünket.

Bővebben...:

Így szaporítsunk páfrányt spóráról. Videóval!

Gyermek és felnőtt számára is különleges kísérlet lehet a páfrány spórák kikeltetése. Bemutatjuk, hogyan végezzük el a kísérletet.

Bővebben...:

Az erdei csillagfürt növény ültetése és gondozása

Az erdei csillagfürt ( Lupinus polyphyllus) eredetileg Észak-Amerikából származik, de a 19. században betelepítették Angliába, ahonnan gyorsan elterjedt egész Európában. Bővebben...:

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Bővebben...:

Páfrányok a kertünkben

Megszokott látvány a hazai kertekben a gyönyörű üde zöld levelű kerti páfrány, amely kecses leveleivel, mutatós díszé válik.

Bővebben...:

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...:

Ültessünk zöldség különlegességeket a kertbe!

Ha már ö is unja a megszokott kerti növényeket és vágyik valami újra, próbálja ki a következő zöldség különlegességeket! Bővebben...:

Mégse olyan egészséges a paprika?

Paprika. Méregerős vagy erős méreg? Mindkettő és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: