Épp most költöztél be életed első lakásába és szeretnél néhány könnyen gondozható szobanövényt? Mutatunk neked három ideális szépséget,amelyek kevés gondozás mellett is mutatósak lesznek.

A kezdő hobbykertészek fő gondja, találni néhány olyan szobanövényt, amelyekkel nem kell sokat törődni, igénytelenek mégis díszítik a környezetüket. Szerencsére vannak ilyen mindent túlélő növények, amelyek gondozása még a kezdő kertbarátoknak sem fog nehezére esni.

Aglaonema modestum-Rákvirág

A rákvirág az egyik legigénytelenebb szobanövény, mégis mutatós dísze lesz otthonodnak. A rákvirág különlegessége a nagy lándzsa alakú különböző mintázatú levelekben rejlik, amely még a fényszegény szobákban is jól érzi magát.

Kisebb lakásokba, irodákba is ideális, átültetni csak akkor szükséges, ha a gyökerei már kinőtték a cserepet. Dugványról nagyon könnyen lehet szaporítani, elég, ha levágsz egy hajtást és vízbe teszed, amely így gyorsan gyökeret ereszt. Az idősebb töveket átültetés során érdemes szétszedni, vagyis a kisebb sarjnövényeket egy külön cserépbe tudod elültetni. A rákvirág szereti a meleg szobákat, télen is minimum 16 fokos hőmérsékletre van szüksége, a hideg huzatos helyeken a levelei bepöndörödnek. Locsolásnál egyenletesen kell a földjét nedvesen tartani, de a két locsolás között mindig várd meg, amíg a földje már kissé kiszárad. Nyáron kéthetente egyszer az öntözővízhez adagolj egy kupak tápoldatot is.

Monstera deliciosa –Könnyező pálma

A könnyező pálma egy régóta népszerű szobanövény a lakásokban, igénytelensége és nagyméretű díszes levelei miatt. Karéjos fiatal levelei még épek, ám idősebb korban a levelek mélyen szeldeltek lesznek. Mivel hajtásai akár 4-5 métert is elérhetnek, csak nagyobb lakásokba ajánlott, és erős támasztékra lesz szüksége a növénynek. Idővel a növény föld feletti részén megjelennek a vastag húsos léggyökerek, ezeket érdemes visszavezetni a földbe, vagy ha nagyon zavaró el is lehet távolítani a növényről. A fiatal növényeket kétévente kell egy laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe átültetni, az idősebb növényeken, amelyek már nagyméretű cserépbe vannak beültetve, csak a felső talajréteget kell lecserélni.

A könnyező pálmát világos vagy félárnyékos helyre érdemes elhelyezni, átlagos szobahőmérsékleten is jól érzi magát, de télen 12 foknál hűvösebb helyre nem szabad tenni. Bőséges locsolást igényel, de a két locsolás között hagyni kell a földjét kissé szikkadni.

Sansevieria-Anyósnyelv

Hogy honnan kapta ez a szép növény ezt a kissé furcsa nevet, nem tudni, de ami igaz, hogy ez az egyik legigénytelenebb szobanövény. Azt hogy mennyire igénytelen egy durva példával lehet jellemezni, ezt a szobanövényt, ha begurítjuk az ágy alá és ott hagyjuk egy hónapra, akkor sem lesz semmi baja. Húsos fényes kardszerű leveleivel mutatós szobanövény válik belőle, törpe illetve magas változatban is beszerezhető.

Átültetni csak akkor szükséges, ha a gyökerei már teljesen kinőtték a cserepet, tőosztással vagy sarjak leválasztásával nagyon könnyen lehet szaporítani. Sem fényben sem öntözésben nem túl igényes, sőt kimondottam mérsékelten érdemes locsolni. Sajnos az újfajta Hollandiából behozott Sansevieriák nem olyan szívósak és igénytelenek, mint a régi hazai fajták, így ezekkel nem érdemes kísérletezni.

A cikk folytatásában megmutatjuk neked, mi az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!