Változatosan és színesen is be lehet ültetni egy sziklakertet a varjúháj fajtáival, hiszen színben és formában  igen változatos nemzettség. Vastag húsos pozsgás leveleiben hosszú ideig képes a vizet tárolni, így nyáron a legnagyobb melegben és szárasságban sem szenved hiányt.

Virágaik sárga, piros vagy épp fehér színben pompáznak a nyár közepétől, dús csoportos csillag alakban nyílnak. Több mint 500 fajtájuk ismert, egész Európában megtalálható, és vadon is elterjedt növény.

A varjúháj könnyen szaporítható, akár magvetéssel, akár tőosztással , még a kezdő kertésznek sem okozhat gondot. Ültethetjük a már említett sziklakertbe, de erkélyre balkonládába, sírokra, vagy szegélynövénynek is alkalmas. Félárnyékban is jól érzi magát, de valamennyi napfényre azért szüksége van főleg a virágzás idején, és a levelek színesedéséhez.

Ha önnek is van olyan kert része kedves olvasó ahol már a fű sem él meg nyáron oda bátran ültessen varjúhájat, hiszen ez a növény az extrém meleget is elviseli nyáron, az egész napos forróságot és a száraz homokos talajt, persze azért vizet kell neki adni, de nem naponta.


A varjúhájak nemzettségében megtaláljuk az alacsony 10 cm nagyságút és az akár 60-70 cm nagyságúra megnövő fajtát is, így kertünkhöz tudjuk igazítani színét formáját, magasságát is.

Magas növésű pl. a Sedum Matrona amely akár 70 cm nagyságot is elérheti virágai lilás rózsaszínek.

30-40 cm nagyságot érhet el a pompás varjúháj, amelynek virágai rózsaszín színben pompáznak.

Talajtakaró növénynek kiváló a borsos varjúháj, amely alacsony növekedésű és párnaszerű dús gyorsan növő hajtásai vannak, virágai apró sárga színűek.

De ez csak pár a család színes és változatos tagjai közül.

Ha ön is szeretne egy ilyen szívós nem túl igényes növényt a kertjébe látogasson el a legközelebbi kertészetbe és válogasson össze több féle varjúhájat, amelyek nyáron színessé varázsolják kertjét, erkélyét, még a kezdő kertészek is sikerrel nevelhetik.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!