Az azálea nem tartozik a legkönnyebben kezelhető szobanövények közé, ám varázslatos szépsége annyira rabul ejtő, hogy a kezdő szobakertészkedők is szívesen próbálkoznak a tartásával. Nem egyszerű biztosítani az ideális tartási körülményeit, és mivel a növény nagyon érzékeny, hamar megcsúnyulhat. Mit tehetünk ez ellen?

Az azálea szubtrópusi származású növény, eredeti élőhelye Közép-Kína és Japán területére esik. Több mint 800 faja létezik, ám szobanövényként való tartásra csak két hibrid változata alkalmas, egyik egyszerűbb, a másik tömöttebb virágzattal rendelkezik. Virágzó példányaival téltől tavaszig találkozhatunk kertészeti üzletekben. Már ránézésre is sejthetjük, hogy ez a törékeny szépség nem lehet egyszerű eset ami az igényeit illeti, és bizony nem tévedünk, ha ezt hisszük.

 

Amikor egy csodásan virágba borult szobanövényt vásárolunk meg, nincs annál szívfacsaróbb látvány, amikor otthonunkban már nem tudjuk megőrizni a növény szépségét, és azt látjuk, hogy egyre csak hervad és csúnyul. Sajnos, ez az azáleával is gyakran megesik. Azért, hogy ezt elkerülhessük, ismerni kell az azálea különleges igényeit.

 

Az azálea speciális igényei

 

Az azálea világos helyre vágyik, de a közvetlen napsütést nem kedveli. Akár félárnyékos helyen is jól érzi magát, ilyen fényviszonyok mellett nyáron az erkélyen is tartható. Szereti a friss, hűvös levegőt. Ősztől a hideg évszakokban 5-10 fokon kell tartani, mert csak alacsony hőmérsékleten fejlődnek ki a virágbimbók. Miután azok megjelentek, már 15-18 fokon is tartható a növény.

Kedveli a magas páratartalmat, de permetezni csak óvatosan lehet, mert a virágokat nem érheti víz.

 

Az azálea öntözése még a hőmérsékleti igényénél is bonyolultabb. Ha csapvízzel akarod öntözni, azt gyorsan felejtsd el. Az azálea nem bírja a meszes, kemény vizet, ezért mésztelenített, vagy felforralt és lehűtött, vagy állott vízzel lehet öntözni. Soha nem szabad hagyni, hogy a földje kiszáradjon, ugyanakkor a pangó vizet nem tűri. Nyáron bőven kell öntözni, ősztől kissé visszafogottabban, mert ez kedvez a bimbóképződésnek. Virágzás után nyár végéig kéthetente ajánlott mészmentes tápoldatozása.

 

A virágzás után elszáradt virágokat mindig le kell törni, a hajtásokat pedig nyár elején érdemes visszavágni, így sűrűbb lesz a növény. A virágzás során megjelenő hajtásokat is csípjed le.

Az azálea fejdugvánnyal szaporítható ugyan, de ha nem végeztünk kertészeti iskolát, jobb, ha bele se vágunk, mert nem könnyű feladat.

Az azáleának számos kártevője van, szamócaatka, takácsatka, molyok. Ezek az ellenségek komoly károkat okozhatnak, és ha túlságosan elszaporodtak, jobban tesszük, ha megszabadulunk a növénytől.

 

Miért szárad az azálea virága?

A virága, de még a levele is száradásnak indul, ha az imént felsorolt gondozási igényeit nem tudjuk biztosítani az azálea számára. A magas hőmérséklet, a fűtött szobai levegő, az alacsony páratartalom, a túl nedves és hideg környezet mind a virágok és levelek elhullásához vezetnek. A földjét sem szabad hagyni kiszáradni.

Ezek a gondozási feladatok azonban senki kedvét ne szegjék az azálea tartásától, érdemes megpróbálkozni vele, hiszen a szépsége kárpótol azért, hogy jobban oda kell figyelni rá, és pontosan be kell tartani az ápolási igényeit.

Ha szeretnél még többet olvasni az azéleáról: Azálea gondozása lakásban!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!