Végre itt a cukkini szezon, most igazán dömping van belőle, és nagyon olcsón juthatunk hozzá – használjuk ki, és készítsünk belőle minél változatosabb fogásokat! Hogy kedvet csináljunk hozzá, mutatunk pár igazán rendhagyó cukkinis receptet, köztük még édes süteményt is!

Alternatívák cukkiniből

Mivel a cukkini a tökfélék közé tartozik, hajlamosak vagyunk a konyhában is ekként kezelni, és a jó magyar szokásokhoz híven csípőből a rántott vagy töltött változatot készítjük belőle. Bár a töltött cukkinik skálája tényleg végtelen és rendkívül változatos lehetőségeket kínál, ám idővel azért erre is rá lehet unni. Szerencsére a hazai fogyókúrás és reformétkezés – köztük a „mindenmentes” irányzatok, kiemelten a gluténmentes diéta – is rákapott a cukkinire, számtalan teljesen különböző elkészítési módot és azon belül is rengeteg különböző receptet megalkotva.

Az említetteken kívül készíthetjük grillezve (magában vagy például sajttal megszórva), rakottasan a legváltozatosabb módokon, és készülhet belőle lecsó, főzelék, pikáns krémleves, számtalanféle fasírt, lepény és felfújt tetszés szerint gazdagítva az összetevőket, és akár fermentált savanyúságot, salátát vagy zöldturmixot is csinálhatunk belőle.

De hiszed vagy sem, még ennél is jóval több van ebben a zöldségben! Akár süteményeket is lehet készíteni cukkiniből, mégpedig nemcsak sósakat, de édes desszertet is! Máris mutatunk néhány rendhagyó, ínycsiklandó és egyúttal igen látványos receptet, amivel akár a családnak, akár a vendégeinknek kedveskedhetünk.

Rendhagyó vendégváró receptek cukkiniből

Hogy ne csigázzuk tovább a kedélyeket, elsőként az édes recepttel rukkolunk elő.

A cukkinis sütemény lényegében egy csokimázzal bevont csokis-mandulás püspökkenyér, ami már így is elég jól hangzik, ugye? A recepthez a minden helyzetben jól bevált kevert egyensúlytészta receptjét kell bevetni, amihez lazításként reszelt cukkinit adunk, így a végeredmény egy könnyebb, laza tészta lesz. Ellenállhatatlanná a belsejében olvadó csokicseppek és az aranybarnára pirított mandulaszeletek teszik, kívülről pedig a csokimáz teszi fel rá a koronát. Elkészítése nem különösebben bonyolult, minimális gyakorlattal bárki könnyedén boldogul vele.

A sárgarépás-cukkinis kosárkák hihetetlenül bájos vendégváró sós desszert, ezzel garantáltan sikert aratunk, bárkinek szervírozzuk is! Ráadásul elkészítése is szinte gyerekjáték – ajánljuk is szorgos gyerekkezekkel közös elfoglaltságként. A recept alapja egy egyszerű élesztős tészta, amit kis golyókra osztva lapokká nyújtunk, majd muffinformákba simítunk, végezetül pedig megtöltjük az enyhén megpárolt zöldségekből készült fűszeres töltelékkel.

Szintén remekelhetünk a pikáns cukkinis virágokkal, ami egy nagyon látványos és persze isteni sós desszert. Itt egy egyszerű élesztős tésztából készítünk tekercset, amibe a lereszelt cukkiniből sonkával, parmezánnal, krémsajttal és fűszerekkel készítünk tölteléket, majd a tekercseket felszeletelve virágszirom-formában helyezzük a sütőlapra, és úgy sütjük meg. Bár elkészítése némileg aprólékos, de nem igényel különösebb profizmust, így mindenkinek bátran ajánljuk.

Készíthetünk vendégvárónak vagy akár vacsorára sonkás cukkinis camembert-lepényt is. Ehhez kelt lepénytésztát gyúrunk, majd kinyújtva a tepsibe simítjuk, megkenjük tojással elkevert fűszeres tejföllel, és megszórjuk a kockára vágott cukkinivel, camembert-rel és pulykasonkával. Kis utókelesztést követően 45 perc alatt készre sütjük. Hidegen, melegen egyaránt isteni!

Miért jó választás a cukkini?

A cukkininek kiváló élettani hatásai vannak, fogyókúrázóknak vagy más okok miatt diétázóknak különösen ajánlott. Magas víztartalma (közel 95%) és elenyésző szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalma miatt kevés kalória van benne, ugyanakkor rostban igen gazdag, és könnyen emészthető. Emellett sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, különösen a héja, ezért legjobb, ha zsenge, kis méretű cukkiniket vásárolunk, és héjával együtt használjuk fel. A cukkini jelentős E-, C- és B-vitamin-forrás (B1, B2, B3, B5, B6), valamint sok foszfort, nátriumot, magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, cinket, rezet és mangánt tartalmaz, továbbá gazdag jótékony fitonutriensekben. Utóbbiak antioxidáns és gyulladásgátló hatásúak, lassítják az öregedést, támogatják a hormonális rendszer optimális működését, emellett kedélyjavító hatásuk is kimutatható. Ásványianyag-tartalma jótékony hatással van a vérnyomásra, a gazdag rosttartalom pedig segíti az emésztést, csökkentve a székrekedés és a puffadás előfordulását. Alacsony kalóriatartalma miatt kiváló a fogyókúrás diétában is.

Sok minden amellett szól, hogy minél gyakrabban, minél változatosabban kerüljön az asztalunkra cukkini, próbáljuk ki a kissé rendhagyó recepteket is, és kísérletezzünk az újdonságokkal bátran!

(X)