A fával való fűtés hangulatát semmi nem tudja pótolni. Az idill azonban hamar szertefoszlik, amikor azt látni, hogy a fatüzelés során keletkező károsanyag-kibocsátás mértéke milyen magas. Azok számára azonnal elrettentő példa lesz, akik környezettudatosan próbálnak élni a mindennapok során. De mi lenne, hogyha azt mondanánk, hogy a fatüzelésű fűtés megújuló energia is lehet? Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy mit kell tenned hozzá. 

Első lépés: felelősségteljes tűzifavásárlás

Kevesen tudják, de a fatüzelés teljes mértékben megújuló energiaforrásnak számít, hogyha felelős erdőgazdálkodásból választunk eladó tűzifát. Ezekben az erdészetekben ugyanis a kivágott fa helyére facsemetéket ültetnek. Így a faállomány nemhogy nem csökken, hanem épp ellenkezőleg, megnövekszik.

Továbbá fontos tudni, hogy a fa elégetésekor pont ugyanannyi szén-dioxid keletkezik, mint amennyit a fa az élete alatt elraktározott. Ennek köszönhetően a folyamat teljesen karbonsemleges. Emellett az újonnan telepített facsemeték szintén felveszik a légkörben lévő szén-dioxidot, amivel egy természetes körforgás veszi kezdetét.


Az egész folyamat kulcsa tehát, hogy a vásárlás körülményei során tudatosak és körültekintőek maradjunk. El kell felejteni az olcsó és könnyen kapható lehetőségeket és kizárólag olyan kereskedőktől szabad tűzifát venni, akik legális forrásból szerzik be az árukészletet. Ellenkező esetben az újratelepítési körforgás megszakad, ami valóban súlyos csapást mérhet a környezetre.

Második lépés: fűtési rendszer korszerűsítése

Ha környezetbarát módon szeretnénk fával fűteni, akkor a fűtési rendszerünkre is érdemes vetni egy pillantást. Sőt, kell is! Magyarországon ugyanis a legtöbb helyen még mindig elavult berendezések vannak, amik alacsony hatásfokon és magas károsanyag-kibocsátással működnek.

Habár az aktuális szabályozások már nem adnak engedélyt a 65% alatti hatékonysággal funkcionáló fűtőberendezések beszerelésére, a korábban említett elavult rendszerek még az 50% teljesítésére sem képesek. Ezért mindenképp célszerű ellenőrizni, hogy elérkezett-e az ideje az otthoni fűtési rendszer korszerűsítésének. 

Amennyiben igen a válasz, el lehet gondolkodni a napelem telepítésén is. Ha viszont továbbra is ragaszkodunk a fatüzeléshez, akkor ezeket a paramétereket ajánlott szem előtt tartani az új eszköz kiválasztásakor:

 

  • A hatásfoka érje el a minimum 82%-ot. 
  • A tűztere legyen hőszigetelt, az üvege pedig dupla üvegezésű. 
  • A berendezés felületén az égési levegő számára biztosított nyílások inkább oldalt vagy elől helyezkedjenek el.

 

A modern öko-tűztérrel kialakított fűtési rendszerek a felsorolt kritériumoknak teljes mértékben megfelelnek. Teljesítményük és hatékonyságuk annyira modern, hogy bizonyos külföldi országokban még szmogriadó esetén is engedélyezik a használatukat.

Harmadik lépés: jó minőségű tűzifa beszerzése

Miután találtunk egy megbízható kereskedőt és a fűtési rendszerünket is modernizáltuk, már csak egy dolog maradt hátra – a megfelelő tűzifa fajták kiválasztása. Ilyenkor két szempontot kell mindenképp figyelembe venni: a fa fajtáját és annak nedvességtartalmát.

Jó minőségű tüzelőanyagnak számítanak a légszáraz keményfák, mint a kőris, a bükk, a gyertyán vagy a cser. Bár itthon az egyik legnépszerűbb választásnak az akác minősül, de azt tudni kell, hogy fűtőértéke lényegesen alacsonyabb a korábban felsorolt fafajtákhoz képest.



Ha tehetjük érdemes hasított fa, fabrikett vagy pellet mellett dönteni, mert akkor nem kell aggódni a magas nedvességtartalomtól. Ez azért fontos, mert minél nedvesebb a tüzelésre szánt fa, annál rosszabb a hatásfok, és annál több energia megy el a víz elpárologtatására. Ráadásul így még a fűtőberendezésben is kárt tehetünk, ezért duplán nem éri meg kockáztatni.

Minőség, megbízhatóság: BioNova Hungary Kft.

Első olvasásra bárki azt gondolhatja, hogy fával fűteni környezetbarát módon körülményes folyamat – ez azonban közel sem igaz. Elég csak megtalálni a szívünkhöz közel álló, megbízható kereskedőt - aki bármikor tudja igazolni, hogy legális forrásból szerzi az árut -, és a vásárláson kívül nem is lesz más dolgunk. 


Ha a BioNova Hungary Kft-t választjuk, biztos, hogy nem fogunk csalódni. A kereskedő cég minden rendelést 25 és 33 centiméteres hasábokban, kályhakészen szállít ki, amihez a nyersanyagot felelős erdőgazdálkodásból szerzi. A tűzifa árakat erdei köbméterben adja meg, aminek köszönhetően biztos, hogy nem leszünk átverés áldozatai.

(X)