A Journal of Food Science-ben közölt cikk szerint a spárgából nyert kivonat enyhíti a másnaposságot és megvédi a májsejteket a mérgező behatásoktól.

A spárga leveleiben nagy mennyiségben fordulnak elő aminosavak és szervetlen ásványi anyagok.


Amikor a levelek kivonatát a májsejteken tesztelték, a kutatók megmérték a hidrogén-peroxidnak kitett reaktív oxigén szabadgyökök (ROS) mértékét: a csökkenés 70 százalékos volt. Mi több, a sejtek hidrogén-peroxid- és etanol-tartalma is jelentősen csökkent a spárga hatására.


A spárgának erős antioxidáns tevékenysége vanm és potenciális katalizáló faktorként is jól funkcionál, amikor az ethanol lebontásánál stimulálja az enzimeket. Mostantól tehát ne dobjuk el a spárga leveleit.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!