Az oragánó vagy szurokfű már régen sem volt ismeretlen a hazai konyhákban ám az utóbbi években újra a figyelem központjába került. Fantasztikus olaszos vagy mediterrán stílusú ételeket lehet vele fűszerezni, és más fűszernövénnyel is jól kombinálható.

Maga a növény egy évelő félcserje, amelynek a levelei és virágai is ehetők, magassága 40-60 cm. Számtalan fajta látott napvilágot az utóbbi években, de mindegyiknél maga a levél az illatanyag és az aroma hordozója.

A közönséges szurokfű hazánkban vadon is megterem, de leggyakrabban elsétálunk mellette, mert nem ismerjük fel az út szélén. Kevés gondozás mellett is megél, kertünkben ültethetjük sziklakertbe, erkélyre dézsába, konyhaablakba, vagy a fűszerkertbe is. Nyáron jól viseli a tűző napot, a hőséget és a száraz homokos talaj sem zavarja.


Ha kertünkbe ültetünk oragánót nem csak egy fantasztikus fűszernövényt kapunk, de egy gyönyörű virágzó kerti növényt is, hiszen a kis rózsaszín lilás virágot júliustól egészen szeptemberig nyílnak, és az aromája is ekkor a legerősebb a növénynek.

Virágai és levelei is jól száríthatók, így konyhánkban zárható üvegben sokáig tárolható felhasználásig, de készíthetünk belőle fűszerolajat vagy fűszerecetet is.

A legjobb megoldás, ha mi magunk szaporítjuk pl. magról, amelyeket március végén vagy április elején érdemes elszórni, cserépbe, balkonládába vagy szabadföldbe. De ma már vásárolhatunk kész palántákat is, amelyek április végén, május elején érdemes kiültetni kertünkbe.


Mivel télálló növényről van szó nincs szükség ősszel a felszedésre, hagyhatjuk eredeti helyén évről évre. A kert napos déli fekvésű részébe ültessük a növényt, és ne öntözzük túl a talajt körülötte, kevés nedvességgel is beéri így akár sziklakertbe is kiváló alap lehet.


A cserépbe vagy balkonládába ültetett növényt viszont télen érdemes védett helyre vinni, mert itt annyira kevés a földréteg, hogy nem védi meg a gyökereket a fagyoktól.


Ha túlszaporodik kertünkben a növény, segít a visszavágás, vagy szedjünk ki néhány tövet kertünkből és ajándékozzuk el ismerősöknek, vagy a szomszédnak. Az igazi mediterrán aromát a görög szurokfűben találjuk meg, de ültethetünk alacsony növésű compactum fajtát, vagy az aureum is kiváló választás, amely kellemes lágy íz világgal rendelkezik. A szurokfű leveleit már kora nyártól szüretelhetjük a legjobb, ha folyamatosan szedjük a leveleket, és nagyobb mennyiséget akkor gyűjtjük be, amikor a növény virágzik.

A fűszert magát felhasználhatjuk pizzához, paradicsommártáshoz, tésztákhoz, sült húsok mellé, és halakhoz is.

Ha tetszett a cikk küldje tovább!