Hazánkban is egyre többen választják a pattogtatni való úgynevezett rizsszemű kukoricát, amely télen egy igen kedvelt csemege lesz.

A pattogtatni való kukorica talaj és tápanyag igénye szinte ugyanaz, mint a normál csemegekukoricáé, kedveli a tápanyagban gazdag talajt, amely jó vízáteresztő képességgel is rendelkezik.

A magokat májusban vessük el a szabadföldbe70 cm sor és 30 cm tőtávolságra, 3-5 cm mélyen. Ha folyamatosan szeretnék a csöveket szedni érdemes a sorokat két hét különbséggel vetni, így nem egyszerre érik be a termés.

A csövek szedésével sem érdemes sietni, csak akkor szedjük le a csöveket, ha a szemek teljesen beérnek, majd egy szellős száraz helyen tároljuk.

A csövekről a szemeket akkor morzsoljuk le, ha a nedvesség tartalmuk nem több mint 14% ekkor már morzsolva szemesen is tárolható.


Hazánkban a következő pattogtatni való kukorica fajták kaphatók.

Poppy MV:

Kiváló minőségű és igen nagy termőképességű hibrid. Kelése, fejlődése dinamikus. Szárdőlésre nem hajlamos, általában 2 csövet terem. A csövek nagyok, egyöntetűek. A kellően száraz szemek kitűnően pattognak. Microhullámú sütőben való pattogatásra is alkalmas, étolaj hozzáadásával és megfelelő mikroedényben.
Vetési idő:
április közepétől vethető május elejéig. Vetésmélység: 2-4 cm mélyre vessük. Tenyészterület: 70x20-25 cm. . A tasak tartalma 10 fm-re elegendő.
Gondozás:
Az öntözést nagyobb terméssel hálálja meg. Különösen a virágzás alatt fokozott a vízigénye.
Szedés:
A betakarítását szeptember hónapban végezzük, amikor a csövek már szárazak. Fosztás után a kipattogtatásig szellős száraz helyen tároljuk.


Tom Thumb:

Középmagas növekedésű, alig fattyasodó fajta. A szár szilárd, magassága 180-210 cm. A levél középzöld színű. A csövek átlaghossza 20 cm. A szemek aranysárgák, csepp alakúak. Pattogási térfogat aránya 30-35-szörös.

További cikkeink:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!