Töltött rizsgombóc
Akár főételnek is felszolgálhatjuk ezt a különleges finom rizses ételt.
Hozzávalók:
40 dkg rizs, 25 dkg darált sertéshús, 1 kis kanál sáfrány, 4 tojás, 10 dkg parmezán sajt, 5 dkg szárított gomba, 4 kanál liszt, 4 kanál zsemlemorzsa, 1 dl fehérbor, 7 dkg zöldorsó, 8 dkg paradicsompüré,1 fej vöröshagyma, 10 dkg trappista sajt, olaj só bors, zsálya.
A gombát áztassuk be langyos vízbe, a vöröshagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel kockára. Egy serpenyőben hevítsünk olajat majd pirítsuk meg a hagymát, a zsályalevelet és a végén a darált húst. Meglocsoljuk borral, és folytonos kevergetés mellett pároljuk puhára.
Ha a leve már elpárolgott adjuk hozzá a gombát, a zöldborsót és a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk és kb. 40 percig pároljuk.
A rizst sós vízben félig kifőzzük, leszűrjük, és adunk hozzá sáfrányt, reszelt parmezánt és 2 tojást. Jól elkeverjük, majd félre tesszük kihűlni. Amikor kihűlt kézzel félgömbbé formáljuk egy kanállal a hátába mélyedést készítünk és megtöltjük a töltelékkel. A közepébe nyomjuk bele egy darabka kocka trappista sajtot.
Ezután egy újabb félgömb rizzsel bezárjuk a tölteléket és kerek gombócot formázunk belőle. Az így elkészült gombócokat bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Tálaláskor friss salátát kínálunk mellé.
Olaszos rizottó
Akár főételnek akár hús mellé is kínálhatjuk ezt a valódi olaszos ételt.
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 25 dkg főtt sonka, 3 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg reszelt mozarella sajt, 1 kávés kanál provence-i fűszerkeverék, 1 kanál olaj, pirospaprika, bors, só.
A rizs sós vízben főzzük meg, majd tegyük félre. Egy serpenyőben a hagymát-fokhagymát pirítsuk, meg majd adjuk hozzá a darabokra vágott paradicsomot, és a fűszerkeveréket. Sózzuk, borsózzuk, és kis lángon főzzük puhára.
Ezután a főtt rizst keverjük el a paradicsommártással, a pirospaprikával és a felkockázott sonkával. Tűzálló tálba tesszük a tetejére reszelt sajtot teszünk és forró sütőbe tolva megsütjük.
Részeges rák
Azoknak ajánljuk ezt a receptet, akik kedvelik a tenger gyümölcsit és a rákot.
Hozzávalók:
60 dkg konzerv rák, 1 citrom, 20 dkg főtt rizs, 15 dkg zöldbab, 2 fokhagyma, 0,5 dl ánizs likőr, 1 dl száraz fehér bor, 5 kanál olaj, só, bors oregánó.
A zöldbabot megfőzzük, leszűrjük, és kis darabokra vágjuk. A rákot olajban megsütjük, adunk hozzá zúzott fokhagymát, átpirítjuk, majd tegyük bele a babot, bort, és likőrt majd addig főzzük, míg a bor elpárolog. Sózzuk, borsozzuk és tányérra szedjük.
A visszamaradt mártáshoz adunk citromlevet és oregánót. Majd visszatesszük a rákot a serpenyőbe, és összekeverjük a kész rizzsel. Frissen melegen tálaljuk.
Ezt olvasta már?
Gyors rizses csokoládés édesség!
Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!