Egy állatokon végzett új kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az erős stressz hatás könnyen túlzott ételfogyasztáshoz, faláshoz vezethet. A Pennysylvaniai Egyetem kutatói csökkentet kalóriatartalmú étrenden lévő egerek viselkedését és hormonszintjét vizsgálták. Egy háromhetes diétát követően az egerek testsúlyuk 10-15%-át veszítették el, hasonlóan az emberekhez.

A „jojó fogyókúra” – a testsúly ideiglenes csökkenése, majd a gyors visszahízás – jól ismert jelenség. Tracy Bale és munkatársai megfigyelték, hogy a magasabb kortikoszteron stresszhormon-szinttel rendelkező egerek depresszióra utaló viselkedési mintákat produkáltak. A kutatók azt is megállapították, hogy számos – a stressz kezeléséért és az étkezésért felelős – gén megváltozott a kísérleti egerekben.

A tudósok az egereket stresszes környezetbe helyezték, és megfigyelték, hogy mennyi zsíros táplálékot vesznek magukhoz. A korábban csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek sokkal több magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak, mint a normál étrenden lévő társaik.


„Az eredmények arra utalnak, hogy a fogyókúra nemcsak megnöveli a stressz szintünket, amitől eleve nehezebbé válik a diéta, de még az agyunk is 'átprogramozódik', hogy hogyan reagáljon stresszhelyzetben” - mondja Bale. A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos szerepet játszik a sikeres fogyókúra esetében, teszi hozzá Jeffrey Zigman, a Texasi Egyetem munkatársa.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!