Az Edinburgh-i Egyetem kutatói Valeria Skafida vezetésével több mint 2000 ötéves gyerek családi étkezési szokásait vizsgálták. Az eredményekből az is kiderült, hogy az étkezések során tapasztalható „kellemetlen hangulat” negatív módon befolyásolhatja a gyermek étrendjét.

A tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy többet kell tenni a szülők felvilágosítása érdekében, hogy már kiskorukban rászoktassák gyermekeiket a helyes étkezésre. A szakértők azt is megjegyezték, hogy a felnőtt ételek „gyerekbarát” változatai a tápértéket illetően valószínűleg rosszabbak.

„Ha a gyerekeknek külön „gyermekmenüt” szolgálnak fel a főétel helyett, azzal fontos tápanyagokról maradnak le” – állítja Skafida. „Nagy a valószínűsége annak, hogy ahol a gyerekek más ételeket esznek, alacsonyabb tápértékű változatot fogyasztanak. Közismerten ez a helyzet az éttermek gyermekmenüivel kapcsolatban, ezért az a legjobb, ha a gyerekek is ugyanazt eszik, amit a szüleik.

A kutatás ezen kívül más olyan étkezési szokásokat is kiemelt, amelyek kisebb mértékben befolyásolhatják az étrendet. A napi főétkezés kihagyása, az étkezések közötti gyakori nassolás, a nappaliban vagy a hálószobában történő étkezés, valamint az étkezések alatt uralkodó „kellemetlen hangulat” mind-mind enyhe összefüggést mutatnak az egészségtelenebb étrenddel. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy az elsőszülött gyermekek általában egészségesebb étrendet követnek, mint a másod- vagy harmadszülöttek.

A kutatók ezen kívül úgy vélik, hogy a kormánynak egyszerű ajánlásokat kellene megfogalmazniuk a családok étkezésére vonatkozóan.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!