Míg a cukorrépa cukortartalma 18%, a belőle készített finomított fehércukoré már kb. 95%. Ennek egyik következménye, hogy a hasnyálmirigyet túlságosan leterheli, ami – ha a hasnyálmirigy nem bírja a „nyomást” – cukorbetegség kialakulásához vezet, amikor is a hasnyálmirigy tulajdonképpen kimerül, és nem állít elő többé inzulint. Van azonban ennek a töménységnek egy másik súlyos következménye is.

Pontosan amiatt, hogy a szervezet ilyen nehezen birkózik meg ilyen töménységű szénhidráttal, annak emésztése nem is lehet tökéletes, vagyis a cukor egy része szinte mindig emésztetlen marad. Ez az emésztetlen cukor viszont a belekben erjedésnek indul, és ennek során alkohol képződik belőle. Már gyerekeknél is(!) megfigyelhető, akik sok cukrot fogyasztanak, hogy a májuk megnagyobbodik – ez a szervünk felelős ugyanis a méregtelenítésért és például a szervezet számára sejtméregként ható alkohol lebontásáért. Hiába nem fogyaszt tehát valaki italként alkoholt, a rendszeres fehércukor-fogyasztás révén ugyanúgy rendszeresen alkohol képződik a szervezetében – annak összes káros következményével együtt. Mindenképpen érdemes tehát a természetes édesítőszereket választanunk, ha ezt a veszélyt el akarjuk kerülni!


Természetgyógyászati szempontból a bőr egészségéért (egyik főszereplőként) szintén a máj felelős, minden bőrprobléma esetén fontos tehát megvizsgálnunk májunk állapotát. Ha a máj leterhelődik a fehércukor okán a testünkben képződő alkohol miatt, ez bőrbetegségek kialakulását is elősegíti, illetve hozzájárul a fennmaradásukhoz. Tipikusan ilyen betegség például az akné és a dermatitisz.

Közismert összefüggés, hogy a cukor hízlal. Ennek egyik oka, hogy a cukor visszatartja a vérben zsírt, illetve a koleszterint. Ez utóbbi viszont – közismerten – a szívinfarktus kockázatát is növeli!

Ennyi ijesztő egészségügyi veszély után nézzünk kicsit szét a természetes édesítőszerek palettáján! A legősibb édesítőszer kétségkívül a méz, és ez valóban roppant egészséges. A méz gazdag vitaminokban, nyomelemekben – tulajdonképpen mindenben, amire a szervezetnek csak szüksége van. A hőkezelés azonban rossz hatással van a mézre, a sütés-főzés sajnos nem tesz jót a benne lévő értékes összetevőknek. Kiválóan alkalmas viszont erre a célra, vagyis sütés-főzésre a nádcukor, amit szintén nagyon régóta használ már az emberiség, és amit nem befolyásol ilyen károsan a hőkezelés. Emellett természetesen hőkezelés nélküli felhasználásra is kiváló!


A (finomítatlan) nádcukor egy értékes tápanyag, mely a cukor mellett egyéb fontos összetevőket is tartalmaz, emellett nem túl tömény, így kíméli a hasnyálmirigyünket és a méregtelenítő szerveinket is. (Sokkal kisebb a belekben az alkoholképződés veszélye.) Számos betegséget megelőzhetünk tehát és nagyban elősegíthetjük egészségünket, ha fehércukor helyett finomítatlan nádcukrot használunk!

Forrás:www.biorganik.hu