A borókabokor akár két-három méter magasra is megnövő örökzöld, amely kissé a fenyőkhöz hasonlít, ám a föld feletti részei elágaznak, és ágai igen sűrűek.

Levelei keskenyek, hegyesek, így az egész növény igen szúrós. Virágai a levelek tövében nyílnak, aprók, zöld vagy sárga színben pompáznak. Mivel a boróka kétlaki, külön találhatók a termős és porzós virágok.

A gyógynövény termesztők a növény bogyóit gyűjtik be, amelyek mindössze borsó nagyságúak, az első évben még zöld színűek, majd a következő évben sötétlila, vagy fekete színt öltenek. Ízük édeskés, illatuk kellemes balzsamos.

A bogyókat csak a második évtől kezdik el leszedni, méghozzá úgy, hogy a bokor alá egy nagyobb ponyvát fektetnek le, majd a bokor ágait egy hosszú rúddal kezdik el ütögetni, így a bogyók lehullnak a ponyvára.

A szüretelés után a borókabogyókat 3-4 ujjnyi vastagon szétterítik egy száraz helyiségben, és kétnaponta átforgatják, majd zsákokba csomagolják.

A borókabogyó tea kiváló vízhajtó, szélhajtó, étvágyjavító, emésztésserkentő hatással is rendelkezik, de gyakran megtalálható a reuma és ízületi betegségek ellen teakeverékekben is.

A borókabogyóból készül pl. a borovicska, és a világhírű „gin” is, mint fűszernövényt pedig használhatjuk húsok pácolására és ízesítésére.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!