A kerti tó kiválasztásához sok tényezőt kell figyelembe venni, így pl. a növények igényeit, a tó nagyságát. Ha egész nap erős tűző nap éri a kerti tavat a víz felmelegszik, a növények kiégnek, és az élőlények is szenvedni fognak. Ám ha túlzott árnyékban lesz a tó, a növények fejlődését akadályozzuk.

A kerti tó legyen távol a nagyobb fáktól és bokroktól is, mert a lehulló levelek, netán faágak tönkretehetik a tó kílmáját. Egy nagyobb fa mellé telepített tó azért is rossz döntés, mert a fa gyökerei idősebb korban kifordítják a medencét a földből, vagy akár ki is szakíthatják az oldalát.

A kisebb kerti tavakat ne süsse egész nap az erős tűző napsütés, mert kiégeti a növényeket, és a halak is szenvedni fognak. Ideális, ha kb. 6-8 órán keresztül éri a napfény, így a növények is szépen fognak fejlődni. Ha a tóba halat is szeretnénk telíteni nekik fontos az árnyékos zug, ahová nappal elbújhatnak a hőság elől.

A szép kerti tó egy igazi látványosság lesz kertünkbe így fontos a rálátás.

Hiszen minket is megnyugtat a víz csobogása, a vízi növények látványa, és a látogatók vagy vendégek is élvezni fogják a tó hangulatát. Így a kerti tó kerüljön központi helyre, ahol könnyedén körbejárhatjuk, de vigyázzunk, ha pl. kisgyermek van, a családba nehogy beleessen.

Fontos a talaj minősége is, a túl homokos talajon egy idő után süllyedni fog a tó, vagy ha építkezés volt előtte, nagyobb sitt darabok is lehetnek a földbe, amelyek megsértik a tó falát.

Ha rendelkezünk egy domboldallal, vagy egy enyhe lejtővel akár kisebb patakot is telepíthetünk, amely a végén a tóba fog csatlakozni. ennek kiépítése már bonyolult, de ma már minden szükséges kellék beszerezhető nagyobb kertészeti áruházakba.

Vegyük figyelembe a szomszédokat is, a kerítéstől tartsuk be a 2 méteres távolságot, hiszen a nagyobb nádak könnyedén átlóghatnak a szomszédhoz, ha pedig kisebb békák is meglátogatják a tavat, talán zavarhatják a szomszédunkat.

Ha mi magunk nem boldogulunk, a kert tóval kérjük ki szakember segítségét, aki látványossá és egyedi varázsolja a kerti tavat.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!