Dr. Jes Gitz Holler, a Koppenhágai Egyetem munkatársa egy kutatási projekt során felfedezett egy összetevőt, amely kifejezetten a Staphylococcus aureus egy bizonyos védekezési mechanizmusát támadja, amely hatékony kiegészítést jelenthet az antibiotikumos kezelések mellett. A baktériumok ellenállóképessége rendkívül rövid idő alatt fejlődi ki, és az Egyesült Államok, valamint Görögország területén több olyan baktériumtörzset fedeztek fel, amelyek semmilyen kezelési módszerre nem reagáltak.


„Egy chilei avokádónövény formájában egy teljesen természetes komponenst sikerült azonosítanom, amely hathatós segítséget nyújt a hagyományos antibiotikumos kezelés mellett. A rezisztens baktériumok membránján kiáramlást elősegítő pumpák találhatók, amelyek azonnal működésbe lépnek, ahogy az antibiotikum eléri a sejteket. A chilei növény hatóanyaga azonban képes semlegesíteni a membránokon található pumpák működését, így azok nem tudják kilökni az antibiotikumokat” - magyarázta Dr. Holler.

A szóban forgó avokádónövény leveleit a chilei mapucs indiánok egyébként már hosszú idők óta használják a sebeik begyógyításához, mondta Holler, aki a Journal of Microbial Chemotherapy című tudományos magazin legújabb számában jelentette meg tanulmányának eredményeit.

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!