Egy kert állandóan szinte napról napra változik, így sajnos állandó figyelmet igényel. Épp ezért érdemes nyáron rendszeres kerti sétát beiktatni, és megfigyelni növényeinket. Ha rendszeresen figyeljük, hamar megtanuljuk, melyik növénynek milyen igényei vannak, és melyik kerti munkát mikor kell elvégezni.

Gyakran többet ér, ha hetente két-három alapos öntözés, mint ha naponta locsolunk 10 percig, mert fontos hogy a víz eljusson a mélyebb talajrétegbe is ne csak a felszínt itassa át.

A kert minden növényét beleértve zöldségeket. Virágokat és fűszernövényeket is legjobb, ha a kora reggeli vagy késő esti órákban locsoljuk, heti két-három alkalommal. Öntözéskor ügyeljünk rá, hogy mindig a növény körüli földet locsoljuk és soha, na, a növényt.


Vizsgáljuk át a növényeket, és ha felfedezünk kártevőt, próbáljuk meg eltávolítani, vagy védekezzünk, ellenne. Ne csak ránézésre vizsgáljuk meg a növényeket, hanem hajtsuk fel a leveleket, és ott is nézzük át nincs –e rajta kártevő valamint a növény tövét is nézzük át.

Az egyik legfontosabb kerti munka a rendszeres kapálás, hiszen a gyomok töretlenül hajtanak kertünkben.

Minden héten rendszeresen kapáljuk körbe a növényeket, mert így lazítjuk a talajt, eltávolítjuk a gyomokat, és levegőhöz juttatjuk őket. A kapálás a gyümölcsfáknak is jót tesz, ezért nem árt, ha a gyümölcsfákat is körbe kapáljuk, ám azokat a gyümölcsbokrokat, amelyeknek a gyökere a talajfelszín közelében van, ne kapáljuk, csak kézzel gyomtalanítsuk, ilyen pl. a málna, vagy a ribiszke.

Vannak zöldségek, amelyeket rendszeres fel kell tölteni földdel ilyen a burgonya, vagy a bokorbab, a feltöltéshez széles kapát használjunk.

Ezen kívül ne feledkezzünk meg a rendszeres tápanyag utánpótlásról főleg a virágzó dísznövények esetében, és ha van olyan növényünk, ami igényli a metszést, azt is végezzük el.