Úgy véli, hogy az anyag megakadályozza a látószerv vérereinek növekedését, amelyek nagyobbodása makula degenerációt vagy látásromlást okozhat. A szakember hozzátette, hogy a leveles zöldségek ugyancsak jók tesznek a szemnek.

A répa már a múlté – a legújabb ajánlás szerint ugyanis a vörösbor a szem őre, mert segít megelőzni a korral járó szembetegségeket egy vezető sebész szerint. A rezveratrol nevű antioxidáns a szőlőszemek hájéban található, s képes lassítani az időskori látásromlást a szem izmainak erősítésével. A szemizmok gyengülése, valamint a látószerv vérereinek növekedése eredményezi azt, hogy az idő múlásával egyre inkább szükségessé válhat a szemüveg viselése. Emellett viszont a cukorbetegség is lehet a látásromlás oka.

„A rezveratrol egy növényi polifenol, ami a szőlőben és a vörösborban található. ez az összetevő képes a korral járó makula degeneráció megelőzésére. A feltételezések szerint meg tudja állítani a kontollálatlan érnövekedést, az angiogenezist is. Diabéteszes retionopátia esetén ugyancsak hatékony” – magyarázta Dr. Pande.

Ám nem a bor az egyetlen táplálkozási tényező, ami javíthatja a látást. A kel, a brokkoli és a spenót például luteint tartalmaz, amely szintén erősít bizonyos szemizmokat.

„Az A-, C- és E-vitaminban, illetve luteinben, zeaxanthinban és esszenciális zsírsavakban gazdag étrend is véd a szembetegségek ellen, ami az élénk színű gyümölcsökről és zöldségekről szintén elmondható, úgymint a kukoricáról, a narancssárga paprikáról, a manarinról és a narancsról” – tette hozzá a szakértő.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!