A téli madáretetés az állatbarátok egyik legkedvesebb tevékenysége a hideg évszakokban. Azok az énekesmadarak, melyek télen is velünk maradnak, és nem költöznek melegebb éghajlatra, a legnagyobb hidegben rászorulnak egy kis segítségre. A táplálékért cserébe megörvendeztetnek bennünket gyönyörű, színpompás látványukkal.

Téli madáretető

A téli madáretetés számunkra szórakoztató és felelősségteljes tevékenység, aminek van néhány alapszabálya, amit a madarak érdekében fontos betartani.

1.Tartsd be az etetési időszakot

Az etetést az első fagyok beköszöntétől kell megkezdeni, és a fagyok megszűntéig, március végéig, április elejéig kell folytatni. Fontos tudnivaló, hogy bár nagy a kísértés, ezután már be kell szüntetni az etetést. Amikor ugyanis a madarak megkezdik a költési időszakot, és kibújnak a fiókák a tojásból, a felnőtt madarak az etetőből is vinnének táplálékot a fiókáknak, ám számukra a magvak életveszélyesek, mert nem tudják megemészteni, és a pusztulásukat okozhatja. Ezért nem szabad, hogy tavasszal kitegyünk eleséget a madaraknak.

2.Az etetési időszak alatt folyamatosan kell etetni

Ha már egyszer elkezdted az etetést, akkor folyamatosan biztosítani kell a táplálékot a madarak számára. Ez azért fontos, mert hozzászoknak az etetéshez, és megtanulják, hogy a kertedben találnak élelmet. Ha abbahagyod a hideg tél közepén, akkor az váratlanul érheti őket, nem lesz idejük másik táplálékforrást keresni és találni, emiatt egy erős lehűlés a vesztüket okozhatja élelem nélkül.

3.Mivel lehet etetni a madarakat?

Az énekesmadarak között vannak magevők és rovarevők is, ezt mindig tartsd szem előtt, tehát semmilyen ételmaradékkal nem etethetők. Viszont bátran adhatsz nekik ipari napraforgómagot, kölest, vegyes madáreleséget, papagájoknak kapható magkeveréket. A magvak mellett kaphatnak gyümölcsöt, például almát, amit faágakra lehet szúrni. Adható nekik zsiradék, szárnyasok hája, sótlan szalonna, cinkegolyó, faggyú. A zsiradék különösen gazdag energiaforrást jelent számukra a hidegben.

4.Mivel nem szabad etetni a madarakat?

Tulajdonképpen az emberi fogyasztásra szánt feldolgozott élelmiszerek közül semmit nem kaphatnak: felvágottat, sós szalonnát, sózott olajos magvakat, csipszet, ételmaradékot. Kenyeret sem célszerű adni, nem csak azért, mert ez nem tartozik a magevők természetes táplálékai közé, hanem mert könnyen megpenészesedik, és olyan súlyos bélbetegséget okozhat a tollasoknak, ami a halálukat is okozhatja.

5.Az etetés mellett az itatásról se feledkezz meg

Sokan elfelejtik, hogy a madaraknak nem csak táplálékra, hanem vízre is szükségük van. Ha kevés a téli csapadék, száraz, hideg idő van, a madaraknak is ugyanolyan szükségük van télen is ivóvízre, mint nekünk. Mindig tegyél ki nekik egy lapos tálban, akár egy cserépalátétben friss vizet. Ügyelj arra, hogy ha megfagy a víz, akkor dobd ki a jeget, és pótold a friss vizet.

6.Gondoskodj az etető biztonságosságáról

Többféle etetőben lehet táplálékot biztosítani a madarak számára, léteznek tálcás, etetők, dúcetetők, függő etetők, ablak- és ablakpárkány etetők, és egyszerű talajra rakott etetők is. Vannak madarak, például a feketerigó, amely a talajon szeret táplálkozni, míg mások, az őszapók, cinegék, süvöltők inkább magasabban keresgélnek táplálék után. Bárhova is teszed az etetőt, biztonságosan legyen rögzítve. És a biztonság egyúttal azt is jelenti, hogy az arra tévedő cicák és nagyobb ragadozó madarak se érjék el a kismadarakat. E célból egyébként kaphatók kifejezetten ragadozóbiztos madáretetők is, melyek ráccsal vannak ellátva, így a kistermetű madarak a rács biztonságában nyugodtan falatozhatnak, nem leselkedik rájuk veszély.

7.Az etetőket takarítani is kell

Azokat az etetőket, melyeket minden évben használsz, érdemes minden ősszel, használatba vétel előtt fertőtleníteni. Kálium peroximonoszulfáttal, vagy egy liter vízben feloldott Neomagnol tablettával bátran töröld át a madáretetőt, és száradás után, körülbelül 1 óra múlva már ki is teheted az etetőt. Ezt érdemes párszor elvégezni az etetési időszak alatt is. A magmaradványokat is mindig söpörd ki az etetőből, mielőtt friss élelemmel töltenéd fel. Ez azért is fontos, mert olykor úgy tűnik, mintha még lennének magvak az etetőben, ám ha jobban megnézed, sokszor már csak az üres maghéjak éktelenkednek ott, az értékes magbelet a madarak már kicsipegették.

Minél zordabb a tél, annál fontosabb a madarak számára a téli etetés. A madáretetés felnőtt és gyermek számára egyaránt élvezetes és tanulságos élmény, sokat tanulhatunk ezeknek a gyönyörű madaraknak az életmódjáról, miközben megfigyeljük őket táplálkozás közben.

Fedezd fel a különböző madáretetőket és madáritatókat, amik segítenek a kerti madaraknak könnyebb hozzáférést találni az élelemhez és italhoz. Emellett rovarhoteleink olyan otthonokat biztosítanak a hasznos rovaroknak, mint a méhek és katicabogarak, ami nélkülözhetetlen a kerted ökológiai egyensúlyának fenntartásához.

Ha élveznéd a madarak közelről történő megfigyelését, válassz a kínálatunkból egy kényelmes madáreleséget. Ez a remek lehetőség arra, hogy közelebbről ismerd meg a kerti madarak viselkedését és élvezd a természet csodáit.

Várunk szeretettel a Zümishop Webshopban, ahol a minőségi termékek mellett szakértő csapatunk is rendelkezésedre áll, hogy segítsen kiválasztani a tökéletes termékeket kerted számára. Köszönjük, hogy a mi Kertbarátunk vagy, és reméljük, hogy hozzájárulhatunk kerted még csodálatosabbá tételéhez!

Kattints ide!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!