A szobafenyő az egyetlen fenyőfaj, mely alkalmas szobai nevelésre. Őshazájában akár 60 méteresre is megnő, otthon nevelve azonban ritkán nő másfél méternél magasabbra. Kedvelt dísznövény, ám sajnos gyakori probléma, hogy hullatja a leveleit és felkopaszodik. Mit tehetsz ez ellen, hogyan gondozd a szobafenyődet, hogy megőrizze a szépségét? Elmondjuk!

A szobafenyő (Araucaria heterophylla) felfedezése a híres Cook Kapitány és a neves botanikus és természettudós, Sir Joseph Banks nevéhez fűződik. A szobafenyő őshazája az Ausztráliától keletre fekvő Norfolk-sziget. Innen ered az igazi neve, a norfolk-szigeti fenyő. A szobafenyő elnevezést azért kapta, mert szobai dísznövény változata az egész világon elterjedt, és nagy népszerűségnek örvend.

 

Üde színfoltja otthonodnak, hiszen a fenyőt, az örökzöldeket mindenki szereti, és egy szobafenyővel elérheted, hogy ne csak karácsonykor álljon meseszép fenyő odahaza. A szobafenyő legfeljebb másfél méter magasságúra nő, de ne aggódj, ha kicsi a hely otthon, mert lassan növekszik, és ezt a magasságot 8-9 év alatt éri csak el.

 

A szobafenyő nem az igénytelen szobanövények közé tartozik, ha környezeti igényei nincsenek kielégítve, hamarosan kifejezi az elégedetlenségét azzal, hogy megcsúnyul. A szobafenyő számára a friss, párás, hűvös levegő az igazi éltető erő. Nem csoda, hogy ha meleg, száraz levegőjű helyiségben áll, azt megsínyli, és a levelei száradni, hullani kezdenek.

 

Hogyan gondozd megfelelően a szobafenyődet?

 

  • A szobafenyő a világos, de nem napos tenyészhelyet kedveli. Ha csak egy oldalról biztosítod számára a fényt, akkor ferdén fog nőni. Nyáron akár a teraszra is kiteheted, de soha ne tűző napra, inkább félárnyékos helyre, 22-23 fokos hőmérsékletre. Télen viszont kifejezetten hűvös helyet kíván, maximum 10-16 fokos hőmérsékleten érzi jól magát.
  • A szobafenyő nem bírja a kemény vizet, fontos, hogy lágy vízzel öntözd. Egész évben tartsd mérsékelten nedvesen a földjét, csak télen kapjon kevesebb vizet. Tavasztól őszig kapjon kéthetente tápoldatot. A tápoldatozást se vidd túlzásba, mert a túl sok tápanyagtól megnyúlhat a növény.
  • A szobafenyőnek nagyon fontos a magas páratartalom, amit egyszerűen permetezéssel is biztosíthatsz. Napjában többször is permetezd meg vízzel.
  • A szobafenyőt fejdugvánnyal lehet szaporítani, ám ez csak magas talajhőmérsékleten, gyökereztető hormonokkal sikerülhet, ami a hobbi szobakertészkedők számára nagy kihívást jelent.

 

Mit tegyél, ha a szobafenyő eléri a plafont?           

 

Sajnos, a szobafenyő nem kezelhető úgy, mint a legtöbb szobanövény, melynek a főhajtását vissza lehet vágni, és kedvünkre formálhatjuk, ha már nemkívánatos nagyságúra nőtt. A szobafenyő csak lassan növekszik, ám ha a főhajtása már elérte a plafont, és az ág emiatt görbülni kezdett, akkor ideje megválni kedvencünktől. A szobafenyő ’fenyő’ küllemét változtatnánk meg azzal, ha a főhajtását levágnánk, ezért ha nincsen magasabb belmagasságú helyiségünk, ahol élhetne, akkor ajándékozzuk el növényünket olyan helyre, ahol biztosítani tudják számára a megfelelő nagyságú életteret, mi pedig szerezzünk be egy növendéket, amit aztán szintén szeretettel nevelhetünk.

 

A szobafenyő leggyakoribb betegsége

 

A szobafenyő nem bírja a száraz, fűtött, meleg szobai levegőt. Ilyen körülmények között sajnos elkezdi hullatni a leveleit, sőt, még az oldalhajtásait is. Ez akkor is bekövetkezhet, ha télen túl sok vizet kap. Sötét helyen is sárgulni kezdenek a levelei. Átmenetileg elviseli ugyan a fényszegény környezetet, de ha sokáig sötétben, félárnyékban kell állnia, akkor a hajtásai megnyúlnak, és a levelei is ritkábban fognak fejlődni. A szobafenyő alsó részén nem nőnek új hajtások, ezért a fenyő ilyen körülmények között fokozatosan felkopaszodik.

 

A szobafenyő szintén kopaszodással válaszol, ha a földlabdája kiszárad, vagy túl hideg vízzel van locsolva. A meszes földet sem bírja, a jó vízáteresztő-képességű, laza, savanyú földben érzi jól magát. Ha meszes talajban van, akkor is számíthatsz rá, hogy sárgulni fog, és lehullajtja a leveleit. Mikor tavasszal átülteted, gondolj erre, és válassz számára savanyú kémhatású virágföldet.

 

A szobafenyő az egyik legbájosabb szobanövény, és ha biztosítod az igényeit, akkor teljes szépségében fog nálad pompázni, és nem kell tartanod a felkopaszodásától.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!