A csírák igazi tárházai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, nyomelemeknek. Ezekből ráadásul sokkal több is található bennük, mint a kifejlett növényben.A növények magja már önmagában egy vitaminraktár. A csíráztatás során ezek a magocskák kezdenek el fejlődni, melyek csíraként, nyersen fogyaszthatóak. Sütni főzni nem érdemes őket, mert elveszítik áldásos hatásukat. Nyers állapotban kitűnő lúgosítók.

Csíráztatni is ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó magokat ajánlatos, amelyek mentesek a vegyszerektől. Ezek egészséges, vitamindús táplálékok, amelyek jól felszívódnak, ellenben a szintetikus vitaminokkal.  A csírák ráadásul enzimdús tulajdonságuknak köszönhetően abban is segítik szervezetünket, hogy az ásványi anyagok még biztosabban beépüljenek szervezetünkbe emellett emésztési folyamatainkat, egészségünket is támogatják. 

Csíráztatni számos növény magját lehetséges. Mi ajánljuk kóstolásra hüvelyesek (adzuki bab, barna lencse, csicseriborsó, mungó bab, szójabab), gabonák (búza, lucerna) és zöldségek (brokkoli, fehérrépa, retek) magvait egyaránt. De kipróbálhatsz egyéb magvakat is pl a görögszénát, napraforgómagot, vörös lóhere magját vagy a  zsázsát.

Hogy néhányat kiemeljünk:

A búzacsíra tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványianyagot. Gátolhatja a rákos sejtek életben maradását, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, segíti az emésztést, egyensúlyban tartja a vérnyomást. Segíti a vér oxigénellátását, potencianövelő, hurutoldó, gyulladásgátló és baktériumölő hatása is ismeretes. A lucerna csíra is nagyon sokat segíthet az egészségmegőrzésben. A vitaminskála komoly részét, a A-, C-, B-, B12-, D-, E- és a K-vitamint tartalmaz, ezen felül sok vas, kálcium, a foszfor, és magnézium található benne. A retekcsíra természetes antibiotikum, méregtelenítő, máj- és vesetisztító, hatásos vízhajtó és segíthet egyes epekövek eltávolításában. A bélben rothadásgátló, fertőtlenítő hatású.A vöröskáposzta csíra tartalmaz  A, B6, C, és U-vitamint, jódot, ként, káliumot, vasat, klorofillt, kalciumot. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak és nyirokmirigyeknek, illetve javítja a keringést és a sejtlélegzést.

És hogy hogyan csináld? Végy egy erre a célra alkalmas csíráztató edényt. Mielőtt a csíráztató edénybe helyeznéd a magot öblítsd át, majd tedd egy mélytányérba úgy, hogy a víz ellepje.A csírák áztatási ideje eltérő, általában elegendő fél napra víz alá helyezni a magokat, majd 10-12 óra elteltével egyszerűen bele kell tenni a csíráztató edénybe és naponta 1-2-szer át kell öblíteni tiszta vízzel. Ez egy napi 5 perces procedúra, ami igazán megéri.
A siker garantált, hiszen pár napon belül elkezdenek kibújni a magok. Költséghatékony is lehetsz, hiszen néhány száz forintból hatalmas mennyiségű csírát tudsz termeszteni, ami egészséges és finom köretként, salátaként és feltétként is szolgálhat. A gyerekek is szeretik szendvicsükre pakolni, őket be is lehet vonni a csíratermesztésbe.

A csíráztatáshoz szükséges kellékeket (edényt és magokat) megvásárolhatod online a http://biorganik.hu oldalon vagy személyesen az Öko piacon. (Minden szombaton 06.00 – 13.00ig)

 

 ÖKOpiac: 1124 Bp. Csörsz utca 18.
 Nyitvatartás: Minden héten szombaton 6.00 - 13.00

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!