Érdemes ezeket az aromákat kinyerni és különböző módon felhasználni, hiszen a szaglásunkra és az ízlelő bimbóinkra is nagy hatást gyakorolnak.

A fűszernövények illóolaj tartalmát pl. hasznosíthatjuk az aromaterápiában, bár elsőre talán furcsán hangzik, de vannak fűszernövények melyeknek nyugtató vagy épp élénkítő hatása van ránk. Az illóolajokat egy speciális gőz desztillációval nyerik ki, a legismertebb a levendulaolaj, a rozmaring, zsálya, vagy épp kakukkfű illóolaj. Ezek az aromák szaküzletben megvásárolhatók, de csak jó minőségű 100% tiszta olajat vegyünk meg. Elég egy vagy két csepp az aromalámpába, vagy a zsebkendőre és máris érezhetjük jótékony hatását.


Fűszerolajat is készíthetünk otthon, amelyet utána felhasználhatunk főzéshez sütéshez, és számtalan variációban elkészíthetjük. Szerezünk be egy szép hosszúkás üveget, és hozzá néhány friss fűszernövényhajtást. A fűszernövényeket mossuk, meg majd szárítsuk meg, és helyezzük el őket az üvegben.


Ezután töltsük fel az üveget ¾ részig olivaolajjal, és hagyjuk állni 3 hétig sötét hűvös helyen. A fűszernövények aromája átjárja az amúgy is finom olíva olajat így remek ízesítő anyag lesz főzéshez sütéshez.


A fűszerecet már kevesebb ételhez használható fel, mégis izgalmas egyedi ízt kölcsönöz ételeinknek. Az ecethez használhatunk borágót, borsfűt, kakukkfűt, citromfűt, mentát, vagy rozmaringot, sőt magában az ecetben is variálhatunk, hiszen számtalan gyümölcsecet vár ránk a boltok polcain.

A fűszernövények kombinálhatjuk is egymással, majd idővel kialakul a számunkra leginkább tetsző íz és aromavilág.

Ha tetszett a cikk küldje tovább!