A kertészkedés nem csak a virágok szépségéről és a zöldségek egészséges termesztéséről szól. A kertünk igazi kincsesbánya, ahol a friss zöldségek és fűszerek sokoldalúan felhasználhatók, hogy egyedi és ízletes fogásokat alkothassunk. Ebben a cikkben egy olyan népszerű zöldséget, állítjuk középpontba, mint a karfiol és bemutatunk három izgalmas rakott karfiol receptet. Ezek a könnyen elkészíthető ételek nem csak a kertészkedés gyümölcseit ünneplik meg, de garantáltan feldobják otthonunk konyháját és az asztalunkat. Készüljünk fel a kulináris kalandra, és fedezzük fel a rakott karfiol varázslatos világát a kertünkből születő ízekkel!

Rakott karfiol

Rakott Karfiol 1. - Sajtos Mártással

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg reszelt füstöltsajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál finomliszt
  • Só ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál törött fehér bors
  • 2 dkg vaj
  • Késhegynyi tört borókabogyó
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • A karfiolt alaposan megtisztítjuk és rózsáira szedjük. Félpuhára főzzük és leszűrjük.
  • A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd hozzáadjuk a forró tejet, állandó kevergetés közben kis lángon sűrűre főzzük.
  • A tűzről lehúzva belekeverjük a vöröshagymát, sót, borsot, borókabogyót, és hagyjuk pár percig hűlni.
  • Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejfölt, majd simára keverjük.
  • A karfiolt egy tűzálló tálba terítjük, ráöntjük a sajtos mártást, végül petrezselyemzölddel és felvert tojással ízesítjük.
  • Forró sütőben addig pirítjuk, amíg szép színes lesz a teteje.

Elkészítési idő: Kb. 60 perc

Rakott Karfiol 2. - Sertéshússal és Kefirrel

Hozzávalók:

  • 1,2 kg karfiol
  • 28 dkg sertéshús
  • 2 dl kefir
  • 2 db tojás
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 1 ek. étolaj
  • Só, bors

Elkészítés:

  • A karfiolt sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  • Az olajon párolt vöröshagymához hozzá adjuk a darált húst, végül sózzuk, borsozzuk.
  • Egy tűzálló tálban rétegezzük a karfiolt, a húst, majd fedjük be a maradék karfiollal.
  • Tojással elkevert kefirrel meglocsoljuk.
  • Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul.

Rakott Karfiol 3. - Füstölt Tarjával és Reszelt Sajttal

Hozzávalók:

  • 70 dkg karfiol
  • 10 dkg főtt, füstölt tarja vagy sonka
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanálnyi só
  • 1 mokkáskanál törött fehér bors
  • Késhegynyi tört borókabogyó

Elkészítés:

  • A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk, majd kevés vízben megpároljuk.
  • A vajat habzásig hevítjük, liszttel elkeverjük, majd ráöntjük a meleg tejet, és sűrű mártást főzünk belőle.
  • Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, hozzáadjuk a tejfölt, majd kevés ideig forraljuk.
  • A párolt karfiolt egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a fehér mártást, hozzáadjuk a sonkát, és megszórjuk reszelt sajttal.
  • Forró sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.

Ezek a receptek garantáltan elnyerik a család és barátok tetszését, miközben az otthoni termesztés gyümölcseit kihasználjuk. Kísérletezzünk bátran a kertünk friss alapanyagaival, és élvezzük a finom, házias ízeket!

 

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!