Nincs olyan házi cica, aki egy kis hízelgés nyomán ne tudná betenni a lábát a lakásba még akkor is, ha alapvetően az ideje jelentős részét az udvaron tölti. De a benti kistigrisek is előszeretettel napoznak az ablakpárkányon vagy fészkelik be magukat a kanapéra, amíg a gazdi nincs otthon. Pontosan ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy milyen szobanövényeket is tartasz otthon, ugyanis számos esetben komoly gondokat okozhat, ha megrágcsálja a cica azok leveleit vagy virágait.

Éppen ezért összegyűjtöttük a hét legveszélyesebb növényt, amelyek veszélyt jelenthetnek a macska egészségére.

 

  1. Aloe Vera

Meglepő, de igaz, a számos jótékony hatásáról ismert Aloe Vera bizony nagyon veszélyes a cicák számára. Ha fogyasztanak belőle, az hányást, hasmenést okozhat, ráadásul nyomott hangulatuk lesz tőle, sőt, akár reszketést is tapasztalhatsz a mérgezés tüneteként. Emellett jellegzetes az is, hogy vizeletük színe megváltozik.

 

  1. Amarillisz

Ezek a szobanövények rendkívül népszerűek, ugyanis alapvetően kevés törődést igényelnek, megjelenésük viszont meseszép. Ám a cicák számára sajnos mérgező anyagokat tartalmaznak a leveleik is virágaik egyaránt, sőt, még a hagymája is. A leggyakoribb tünetek mérgezés esetén a fokozott nyáladzás, a hányás, a hasmenés, de jele lehet a bajnak a gyenge étvágy, a letört hangulat és a reszketés is.

 

  1. Begónia

Ezek a csoda szép növények olyan nedveket termelnek, amelyek mérgező kristályokat tartalmaznak, amelyek nehéz nyelést, hányást és hasmenést okozhatnak a cica szervezetébe kerülve. Bár jellemzően nem életveszélyes ha megrágcsálja a leveleit, ám fontos tudni, hogy jellemzően a gumói tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű mérgező nedvet.

 

  1. Nárcisz

Nincs olyan otthon, ahova ne kívánkozna be február – március környékén egy kis illatos nárcisz a tavasz hírnökeként. A helyzet viszont az, hogy ezek a gyönyörű, illatos virágok fokozottan mérgezőek a cicák számára, de még a lovak is megbetegedhetnek, ha a hagymájukból, szárukból vagy virágukból fogyasztanak. Jellemző tünetként jelentkezhet fokozott nyáltermelés, a hányás, a hasmenés, a vérnyomás leesése, valamint a reszketés és rendellenes szívverés is.

 

  1. Korallvirág

Ezek a nem mindennapi megjelenésű növények nem otthonban vannak jelen, hiszen színes virágai és mélyzöld levelei minden lakásban remekül mutatnak, ráadásul alacsony a gondozási igényük is. Azonban sajnos olyan erős mérgező hatása van a cicákra, hogy a virágok vagy levelek elfogyasztása akár halálos kimenetelű is lehet. Alapvetően a szívre hat a benne levő anyag, tünetei lehetnek a nyáladzás, az émelygés, a hányás, a szívritmuszavar, a gyengeség, a remegés, a rohamok, de a kitágult pupillák is.

 

  1. Liliom

Ezek a csodás dísznövények szintén  kerülendők a cicás házakban, ugyanis halálos méregnek számít a cicák számára a szervezetbe kerülve. Már a virágpor lenyelése vagy a vázában levő víz lenyelése is halálos kimenetelű lehet, nem beszélve arról, ha megrágják a leveleiket vagy virágaikat. Így mindenképpen távol kell tartani őket ezektől a növényektől.

 

  1. Mikulásvirág

Bár ebben a piros és zöld színekben pompázó virágnak alapvetően alacsony a méreganyag tartalma, mégis nagyon fontos, hogy tartsd távol tőle a cicádat, hiszen ennek ellenére komoly tüneteket okozhat ha a szervezetükbe kerül valamelyik része.

 

Mit kell tenni ha mégis megtörténik a baj?

 

A legfontosabb, hogy ha a mérgezés legkisebb gyanúja is fennáll – legyen az valamilyen tünet jelentkezése vagy egy megrágott levél megtalálása – haladéktalanul vidd orvoshoz a cicádat, ugyanis minél előbb kap szakszerű ellátást, annál nagyobb az esély arra, hogy meg tudják menteni az életét.

 

A fenti felsorolásból jól látható, hogy sok nagyon népszerű szobanövény is kifejezetten mérgező hatással van a cicákra. Mivel a puha talpú kistigrisek jellemzően mindenhova fel tudnak mászni, nem érdemes trükközni a megfelelő elhelyezéssel, sajnos egy térben sehogy sem férnek meg ezek a virágok és a házi kedvenced. Érdemes erre figyelmeztetni a családtagokat és barátokat is, hogy még véletlenül se ajándékozzanak meg a fentiek valamelyikével.

"Szeretnél kertedbe meseszép örökzöldeket? Nézz szét Megyeri Szabolcs kertészetében!"

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!