Azt hiszed, hogy a nyárral lezárul a meseszép balkonvirágok színes kavalkádja? Ősszel kezdődik csak igazán! A kertészetekben és a piacokon gazdagon sorakoznak az ősz színpompás, meleg hangulatot árasztó dísznövényei. Ezek a csodaszép őszi növények még néhány hétre díszes pompába öltöztetik a balkonunkat, és megszépítik az év utolsó meleg napjait.

Balkonláda beültetése

Az őszi balkont elárasztja a verőfényes napsütés. Az őszi napfényben csak úgy ragyognak a szezonális színes virágú vagy éppen díszes leveikkel gyönyörű látványt nyújtó növények. Az ősz remek alkalmat nyújt arra, hogy kreatívan visszacsalogasd a nyár színes kavalkád hangulatát.

Íme, 5 őszi dísznövény, mely ismét élettel tölti meg az egynyári virágok után üresen maradt balkonládákat!

Erika (Erica gracilis)

Az erika az egyik legcsodásabb színfolt az őszi balkonon. Bokros küllemű növény, melynek ágait sűrűn borítják apró, fehér, rózsaszín vagy bíborvörös virágai. Erősen fagyérzékeny, és ugyan az első nagyobb fagyoknál megfagy, virágai csak lassan fakulnak ki, és télbe nyúlóan is megtartják a színüket. Télen is díszít zúzmarával borított ágaival. A savanyú, mészben szegény táptalajt kedveli, napos és árnyékosabb balkonon is jól érzi magát. Beültetés előtt ne feledd vízzel teli vödörbe állítani, hogy jól megszívhassák magukat a gyökerek.

Csarab (Calluna vulgaris)

Ez az örökzöld, savanyú talajt kedvelő lápi növény Európa legészakibb, legzordabb vidékeiről származik, ahol még a mínusz 20 fokos fagyokat is képes túlélni. Szívósságának köszönhetően nálunk is virágzik még télen is. A virágok színét nem a sziromlevelek, hanem a csészelevelek adják. Leggyakrabban rózsaszín, piros vagy fehér színben kapható. Napos és félárnyékos helyen is megél. Mészben szegény talajban fejlődik legjobban, és a mészben szegény vízzel való öntözést igényli. Télen is locsolni kell, nem szabad hagyni kiszáradni, és nyugodt szívvel átteleltethető a balkonon.

Veronikacserje (Hebe andersonii)

Az őszi balkon egyik legelegánsabb mini cserjéje. Sűrű lombozatából, a levélhónaljakból bújnak elő mutatós virágfüzérei, melyek leggyakrabban ibolya, fehér és piros színben pompáznak. Akár az egész balkonláda beültethető ezzel a szépséggel, de jól kombinálható más őszi dísznövényekkel, például az erikával és az ezüstös aggófűvel. Kedveli a napos, védett élőhelyet, az erős szél kárt tehet benne. Nem igényel sok tápanyagot. Ültetés előtt tanácsos alaposan beáztatni. Az első fagyok előtt azonban el kell költöztetni a telelőhelyére, ami ideális esetben egy hűvös, világos helyiség.

Díszkáposzta (Brassica oleracea var. acephala)

A színes káposztafejek az őszi balkon legmókásabb szereplői. Bár a díszkáposzta is ehető, kár lenne a lábasban megfőzni ezeket a szépségeket. Fantasztikusan feldobja a balkon hangulatát színes leveleivel, melyek fehér, krém, lila és rózsaszín színekben pompáznak. Levelei lehetnek simák vagy fodrosak, így egyesek a kelkáposztára emlékeznek, míg mások a fejeskáposztára. A fagyot akár mínusz 10 fokig is elviseli, sőt, ahogy hűl az idő, úgy lesz egyre élénkebb a színe, melyet még télen is sokáig megtart. Remekül mutat önmagában egy szép edényben, de az ezüstös aggófűvel  is remek párost alkot. Szereti a bőséges öntözést és tápoldatozást.

Koronás krizantém (Dendranthema coronaria)

A krizantém az ősz legjellegzetesebb virága, mikor virágzik, azt is tudjuk, közeleg a tél. Októberben hozza virágait, de gondos fagyvédelemmel még novemberben is virít. Sugaras virágai sokféle színben elérhetők, fehér és aranysárga változatai feldobják a sok lilás árnyalatú őszi balkonnövényt. Balkonládában vagy dézsában is remekül mutatnak, önmagukban, és más dísznövényekkel is jól társíthatók. Elsősorban a napos balkonokat kedvelik, de félárnyékban sem esik baja. Szereti a folyamatos tápoldatozást és a bőséges öntözést. Át lehet teleltetni, de nem érdemes, mert a következő évben ugyanaz a tő már nem fog sok virágot hozni.

A meleg és a hideg színek ezernyi árnyalatában kapható őszi balkonnövényekkel igazi nyár végi csendéletet állíthatsz össze. Kiegészítheted őket levéldísznövényekkel, petúniákkal, seprűfűvel, őszirózsákkal, mini napraforgókkal, füvekkel és apró, örökzöld cserjékkel. Az őszi dísznövények vidám hangulatot varázsolnak az egyre szürkébb őszi napokra, és legtöbbjük még télen is megőrzi díszítő hatását. Bár a legtöbb őszi dísznövény rövid életű, ha esténként betakarod őket, és az elhervadt virágokat rendszeresen eltávolítod, akkor meghosszabbíthatod a virágzásukat, és tovább gyönyörködhetsz bennük.

A cikk folytatásában Ezeket a növényeket ültesse a télen is csodálatos kertért

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!