Novemberben már beköszöntenek az első fagyok, ám még így is sok tennivaló akad a kertben. A levelek egyre gyorsabban hullnak a fákról, szelessé és csapadékossá válik az idő. A fagyérzékeny dézsás növények már nem maradhatnak a kertben, az ott maradókat pedig védeni kell a hideg ellen. De ezen kívül is sok kerti munka akad még….

Novemberben már kezd téliesre fordulni az idő. A kertben azonban még számos tennivaló vár rád: a növények fagyvédelme, a virágágyás téli felkészítése, az avar kezelése, fásszárúak metszése és ültetése. Lássuk részletesen a novemberi kerti tennivalókat!

1.Az avar kezelése

Az avart többféleképpen lehet hasznosítani a kertben. Egyrészt beteheted a komposzthalomba, másrészt a talajba is közvetlenül beforgathatod, hiszen télen úgyis elfagy, és lebomlik a földben. Az avar a növények téli fagyvédelménél is hasznosító, összegyűjtheted és felhalmozhatod a fagyérzékeny növények töve körül. Ha állatbarát vagy, és szereted a kerti vendégeket, akkor gyűjtsd össze az avart a kert egy nyugodt sarkában, és ne is nyúlj hozzá, míg kitavaszodik. Az avarkupac ideális téli menedéke lesz a sünöknek, és számos rovarnak, melyek a madarak számra fognak táplálékot jelenteni. Ám arra ügyelj, hogy ha valamely növényed leveleit kártevők, gombák támadták meg, azokat a leveleket ne gyűjtsd össze, hanem dobd ki zöldhulladékként, és majd elszállítják.

2.A növények téli védelme

A fagyérzékeny növények téli védelméről még időben gondoskodni kell, és erre a november tökéletes időpont. Igen fagyérzékeny a rózsa, melyet többféleképpen óvhatsz meg a hidegtől. Halmozz a töve köré legalább 30 cm magasságban földkupacot, vagy avarkupacot, esetleg komposzthalmot. Bebugyolálhatod juta zsákkal, szalmával vagy mulccsal is. A fagyérzékeny fiatal cserjéket is érdemes az első néhány évben védeni a fagytól. Ehhez az ágak közé tömjél szalmát, kívülről pedig az egész cserjét takard be fenyőgallyakkal, köré pedig tegyél gyékényszőnyeget vagy zsákvásznat, és kösd össze. A magas fűféléket elég összekötni. A fűféléket és évelőket meghagyhatod télen is a kertben, a magvaik eleségül szolgálnak a madaraknak, zúzmarás hajtásaik pedig szemet gyönyörködtetően szépek lesznek.

3.Fák, cserjék, sövények, rózsák metszése

November még az utolsó időpont a tél előtt, amikor elvégezheted a fásszárúak metszését. Az elhalt, elöregedett, szabálytalanul kilógó ágakat ágvágó ollóval vagy metszőollóval kurtítsd meg. A levágott lombos részek mehetnek a komposzthalomba. Ha nagyobb ágakat kell lefűrészelned, ne feledd a sebet sebzáró anyaggal kezelni, mely meggátolja, hogy kórokozók támadják meg a növényt. A rózsákat is érdemes ősszel metszeni, a főhajtásokat vágd vissza 30-50 cm nagyságúra, és úgy alakítsd ki a visszamaradt ágakat, hogy azok legyezőszerűen terüljenek szét, és ne legyen olyan hajtás, mely egy másik ágat keresztezne.

4.A mediterrán növények költöztetése

Novemberben már nem várhatsz tovább, dézsás mediterrán növényeidet - a leandert, murvafürtöt, citrusféléket, pálmákat-, melyek egész nyáron a kertben élvezték a napsütést, ideje beköltöztetni telelőhelyükre. Erre a célra egy világos, hűvös helyiség a legalkalmasabb.

5.Az utolsó fűnyírás ideje

Novemberben kerül sor az utolsó gyepnyírásra. Ha szeretnéd, hogy a gyep jobban ellenálljon a fagynak, érdemes magas káliumtartalmú trágyát adni neki, de nitrogént már ne kapjon, mert akkor gyorsabban nő, és éppen ellenkező hatást érünk el vele, érzékenyebb lesz a hideggel szemben. Ilyenkor még kijavíthatod a sérült részeket is a kertedben, amire gyeptégla a legalkalmasabb. Az utolsó fűnyírás után a fűnyíródat is alaposan tisztítsd meg, és tedd el téli pihenőre.

6.Fásszárúak és virághagymák ültetése

Nem csak tavasszal, ősszel is sort lehet keríteni a fásszárú növények ültetésére. Ideális időpont az ősz, a lomblevelű cserjék, rózsák, és a virágok hagymáinak ültetésére. A virágágyásba, vagy elszórtan a kertbe bújtasd föld alá a dísznövények hagymáit, gumóit 10-15 cm mélyen a talajba, hogy tavasszal már csak élvezned kelljen, ahogyan a jó idő első hírnökeiként előbújnak a földből.

Plusz egy novemberi kerti munka állatbarátoknak!

Ha telente örömmel szoktad etetni a kertedbe járó madarakat, akkor novemberben már mindenképpen kezd el az etetésüket. Szerezz be etetőket, vagy készítsd saját magad, ha pedig már tavaly is etettél, akkor az előző évi fa etetőket fertőtlenítsd, és töltsd meg olajos magvakkal. Ne feledd, hogy ha egyszer elkezded a madarak etetését, akkor azt egészen tavaszig folytatni kell, mert számítanak a megszokott táplálékra.

Ennyi kerti munka novemberre több, mint elég!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!