Annyi gyönyörű kaspó kapható, hogy nem nehéz elcsábulni, hogy ilyen szépségekben tartsuk kedvenc dísznövényeinket. Vannak kaspók lyukkal az aljukon, és vannak olyanok, melyeknek nincsen vízelvezető nyílásuk. A kettő között ég és föld a különbség, ha a szobanövény gondozásáról van szó. Hogyan biztosítsd szobanövényeid túlélését a zárt kaspókban?

A legtöbb kaspó alja nem lyukas. Ez számunkra nagyon praktikus, mivel a víz nem folyik ki belőle, így a komódunk, padlónk, és bármilyen felület, amin tartjuk a növényünket, védve van a víztől. Más kérdés, hogy a növény hogyan érzi magát a zárt kaspóban. Sok bajt okozhat a növény számára, hogy öntözésnél a felesleges víz nem tud kifolyni a kaspó alján. Így a víz bennreked a földben, a gyökerek fuldokolnak, nem tudják felvenni a tápanyagot, és rothadásnak indulhatnak.

 

Mi a szerepe a vízelvezető lyuknak a cserepek alján?

 

Minden növény számára létszükséglet a víz, ám a túl sok víz legalább annyit árthat, mint a kiszáradás. A túlöntözés, a pangó víz a szobanövények egyik leggyakoribb végzete. A vízelvezető lyukak sok esetben életmentő szerepet töltenek be a növény életében, hiszen ha túl sok vizet adtál a növénynek, a lyukak alján a felesleg távozni fog, így a víz nem fog pangani a cserépben, és nem indul rothadásnak a gyökérzet.

 

Lehet szobanövényt zárt kaspóban tartani? A válaszunk igen, de csak akkor, ha több mindenre odafigyelsz!

 

Eláruljuk, mire kell ügyelned, ha azt szeretnéd, hogy szobanövényeid zárt kaspóban is egészségesen fejlődjenek!

 

Óvatosan az öntözéssel

 

Minden csepp víz, amivel öntözöl egy zárt kaspóban lévő növényt, a kaspóban marad. Egy lukas aljú cserépben bátran meglocsolhatsz egy szobanövényt, ám ha kaspót öntözöl, akkor egyszerre mindig csak kevés vizet adjál a földhöz, és hagyd, hogy az végigfolyjon a kaspó aljáig. Egyszerre pár kortyocska bőven elegendő.

 

Alakíts ki a kaspóban vízelvezető réteget

 

Egy zárt kaspó alján ugyan nem folyik ki a víz, mégis van rá mód, hogy a felesleges vizet távol tartsd a földtől és a gyökerektől. Kavicsból, kerámiagolyókból, vagy akár törött cserepekből is készíthetsz a kaspó aljára vízelvezető réteget. A felesleges víz ide fog csorogni, s bár a kaspóban marad, a vízelvezető réteg gátat képez a víz és a növény között, így a gyökér nem fog vízben állni.

 

Túlöntözted a növényed? Csurgasd le róla a vizet!

 

Ha túl sok vizet adtál a szobanövényednek, akkor még a vízelvezető réteg se mentheti meg attól, hogy vízben álljanak a gyökerek. Ilyenkor nem tehetsz mást, mint kézbe veszed a növényedet, odamész a vízcsaphoz, és oldalra fordítva szépen kicsurgatod a földjéből a vizet, úgy, hogy közben finoman fogod a föld felszínét, hogy nehogy kipotyogjon a kaspóból.

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!

Ne tedd ki az esőre

 

Egyes szobanövényeket nyáron a szabadba is kitehetsz, ám a kaspóban tartottakkal légy óvatos. Csakis olyan helyre tedd ezeket, ahol nem érheti az eső, máskülönben az eső fogja túlöntözni, és egy kiadós eső után csak azt fogod észrevenni, hogy áll a víz a kaspóban.

 

 Válassz megfelelő méretű kaspót

 

A megfelelő méretű kaspó azt jelenti, hogy ne legyen túl nagy, nem kell, hogy a növény földlabdája „elvesszen” benne. Mikor átülteted a növényt, akkor is ügyelj erre, az új kaspó átmérője maximum 3-4 cm-rel legyen nagyobb a réginél. Minél több föld van ugyanis a kaspóban, annál több ideig tartja meg a vizet is, ami egy zárt kaspó esetében nem célszerű. De arra is ügyelned kell, hogy a földlabda ne fulladozzon egy pici kaspóban, és a gyökérzet kényelmesen tudjon fejlődni benne.

 

Ha a növényed csúnyul, cselekedned kell

 

A növények is beszélnek, ha nem is szavakkal, de a küllemükkel biztosan. Ha gyönyörűek, akkor tudhatod, hogy jól érzik magukat, de ha rosszul festenek, akkor az bajt jelez. Ha a kaspóba ültetett szobanövény lankadt, vagy sárgul, akkor vedd ki a földlabdájával együtt, és a gyökerét is vedd szemügyre. Ha a gyökérzet barnás, fekete és puha, az a túlöntözés biztos jele. Ilyenkor már csak az átültetés segít. Távolíts el minden elhalt gyökérrészt, s ültesd a növényt friss földbe, ezúttal lyukas cserépbe.

Ha máshogy nem megy: egyesítsd a lyukas cserép és a zárt kaspó előnyeit!

 

Ha a zárt kaspóban sosem tudod eltalálni a helyes öntözést, akkor is van megoldás. Keress egy akkora műanyag cserepet, ami éppen belefér a kaspóba, és nem lóg ki belőle. A vízelvezető lyukkal ellátott műanyag cserépbe ültesd a növényt, aztán tedd a szép kaspóba. Így úgy fog kinézni, mintha a növény a kaspóba lenne ültetve, de élvezheted a lyukas cserép előnyét. Azaz minden locsolásnál látni fogod, hogy mennyi vizet engedett ki a növény, és ezt a fölösleget a kaspóból könnyedén kiöntheted.

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!