A kertben egész évben bőven akad tennivaló: talajmegmunkálás, trágyázás, gyomirtás, ágyások kialakítása, metszés, nyírás, ültetés. A kerti munkákhoz való szerszámokra soha ne sajnáld a pénzt, hiszen ezeket hosszú éveken át használod, ezért mindig válassz jó minőségűeket. Eláruljuk, milyen eszközök könnyítik meg a kertészkedést.

A kerti munkák élvezetesek, ám sokszor fárasztóak, különösen, ha nem rendelkezel a megfelelő eszközökkel, melyek megkönnyítik a munkád. Íme, 10 kerti eszköz, melyek egyszerűbbé teszik kerted gondozását.

 

1.Ásószerszámok

 

Ha rendszeresen szerzel be új növényeket, és minden évben ki kell alakítanod ágyásokat az egynyári növények számára, akkor az ásószerszámokat nem nélkülözheted. Ásó nélkül semmilyen gyökérlabdás növényt sem fogsz tudni elültetni. De a veteményes felásásához is szükséged lesz egy jó ásóra. Ugyanilyen hasznos ásószerszám a lapát, ami a földmozgatáshoz, hordáshoz, trágyázáshoz, komposztátrakáshoz nélkülözhetetlen.

 

2.Vágószerszámok

 

Ezekre minden méretben szükséged van, a kis metszőollótól a hosszú nyelű ágvágó ollóig, és egy jó fűrész is kell a vastagabb ágak lefűrészeléséhez. Fásszárú növények gondozásához mindenképpen szükségesek a különböző méretű vágószerszámok. A cserjék, rózsabokrok, vékonyabb ágak metszéséhez elegendő egy jó metszőolló, a sövények nyírásához és erősebb ágakhoz a hosszú nyelvű ágvágó olló szükséges, ha pedig vastag faágat kell levágni, akkor oda elkél egy erős ágfűrész. Ha a karod nem bírja a terhelést, akkor érdemes beszerezni elektromos vagy benzines láncfűrészt.

 

3.Kapa

 

A kapát már az ősemberek sem tudták nélkülözni. Ez az egyik legrégebben és leggyakrabban használt kerti szerszám, mely fontos a talajlazításhoz, a gyomnövények eltávolításához, de céltól függően sokféle változata kialakult. Szívós, kemény gyökerű gyomokhoz, kemény talaj lazításához szükséges a hegyes kapa. Talajlazításhoz jól jön a lapos kapa, de ha csak a felső talajréteget kell lazítani, akkor hasznos a saraboló kapa.

 

4.Gereblye

 

A meglazított, felásott föld elsimítására, az elvetett fűmag egyengetésére, a levágott fű, lehullott lomb összegyűjtésére a leghasznosabb kerti szerszám a gereblye. Létezik szélesebb és keskenyebb fejű, változó fogszámmal, és speciális változata a lombseprű. Nyele fából, feje vasból készül hagyományosan, de ma már a műanyag változatok is elterjedtek. Bár ezek könnyebbek, ha igazán tartós, hosszú életű kerti szerszámra vágysz, akkor válaszd a fém gereblyét.

 

5.Talajlazító

 

A talaj egyik legjobb barátja, hiszen segít abban, hogy a talaj szerkezete egészséges legyen. Amikor a talaj kötötté, keménnyé válik, a gyep „filcesedik”, és elszaporodnak rajta a gyomok, akkor ideje elővenni a talajlazítót. A talajlazító kései röviden mélyednek a talajba, ami éppen elég ahhoz, hogy a talaj fellazuljon, friss levegőhöz jusson, javuljon a szerkezete, és a tápanyagellátása. A talajlazítást minden tavasszal és ősszel kell elvégezni. Talajlazítás után érdemes trágyázni is, mert a talaj sokkal jobban felveszi a tápanyagot.

 

6.Ültetőfa

 

Ültetőfával gyerekjáték az ültetés, pedig milyen végtelenül egyszerű eszköz! Csupán egy rövid, kihegyezett végű fadarab, aminek a vége fémmel is meg lehet erősítve, mégis hatalmas segítség. Virághagymák, dughagymák ültetését felgyorsítja, ha a megfelelően előkészített, fellazított és elegyengetett talajt a megfelelő távolságban „megszúrod” az ültetőfával. Ezután az előre kialakított lyukakba már csak bele kell helyezni a hagymákat, majd gereblyével betemetni a lyukakat.

 

7.Kesztyű

 

Kerti munkák végzése közben nagyon fontos a kesztyű viselése. Egyrészt, mert a szerszámok fa nyele hosszas használat során „leszedheti” a bőrt, ahol súrlódás lép fel, és bőrkeményedést is okozhat. Tehát a kesztyű bőrvédő szerepet tölt be. Másrészt higiéniai szempontból is hasznos, mert a talajban élő parányi mikroorganizmusok a legkisebb bőrsérülésen át is bejuthatnak a testbe, és akár még megbetegedést is okozhatnak. Ezért olyan munkákhoz, melynél közvetlenül érintkezik a bőröd a földdel, egyenesen kötelező a kesztyű. Talajmunkákhoz gumikesztyűt használj, egyéb esetekben légáteresztő kesztyű javasolt, amibe nem izzad bele a kezed.

 

8.Fűnyíró

 

A gyönyörű gyep gondozásának és karbantartásának legfontosabb eszköze, a fűnyíró. Sokféle változatban kapható, akkumulátoros, benzines, elektromos. Az, hogy melyiket választod, a gondozandó gyepterület nagyságától függ. A motoros fűnyíró csak nagyobb területek esetén éri meg az árát és a vele járó költségeket. Ha nem túl nagy a kerted, és kicsi a gyepfelület, akkor egy akkumulátoros fűnyíró tökéletes választás, de ha teljesen környezetbarát módon szeretnél füvet nyírni, akkor válassz mechanikus fűnyírót.

 

9.Öntözőkanna

 

A növények táplálékai a víz és az ásványi anyagok, ám a locsoláshoz nem kell mindig feltétlenül fáradtságos munkával letekerni a hosszú locsolóslagot, és kiadós öntözést végezni. Amikor csak egy-egy növény igényel vizet, akkor annak célzott öntözéséhez sokkal egyszerűbb és víztakarékosabb megoldást kínál a locsolókanna, aminek a kiöntővégét még praktikus, apró lyukú rózsával is elláthatod.

 

10.Lombfúvó

 

A lombfúvó nem az a kerti szerszám, amit az első között szokás beszerezni, de ha már minden megvan, akkor érdemes egybe beruházni. Elérhető áron kaphatók könnyű, akkumulátoros változatok, melyek megkönnyítik a lehullott avar összegyűjtését miden felületről. Az akkus változat azért is praktikus, mert zavaró kábel és benzinkibocsátás nélkül végezheted egyszerűen a munkát. Egy ilyen eszközzel fáradtság nélkül tisztíthatod meg a lehullott lombtól az egész kertet.

 

Ez a 10 eszköz biztosan megkönnyíti számodra a kerti munkák végzését, hogy a kertészkedés ne egy fáradtságos, hanem élvezetes tevékenység legyen!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!