A menta az egyik leggyorsabban terjeszkedő és a legkönnyebben növekvő gyógy és fűszernövény, amelyből ma már kb. 3500 fajta létezik. Ha neked is sok menta van a kertedben, rendezz magadnak egy koktél partit, és készíts egy finom hűsítő alkoholmentes mojito koktélt.

mojito koktél

A menta az ajakosok családjába tartozó évelő lágyszárú gyógy és fűszernövény, amelynek számtalan fajtája megtalálható a hazai kertészetekben. Az elmúlt évek nagy slágere lett az ananász, a citrom, alma, és a csokoládémenta, amelyek egyedi és különleges aromával rendelkeznek.

A menta az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény, amelyet akár a kertbe, akár az erkélyre egy közepes méretű cserépben is tudsz termeszteni. Évelő fagytűrő növény, így elég egyszer elültetni, ezután pedig évről évre tudod majd szüretelni az illóolajokban gazdag mentát.

Vigyázz a menta nagyon gyorsan meghódítja a kertedet, épp ezért érdemes cserépben, vagy egy nagyobb termesztő edényben nevelgetni, így kordában tudod tartani, mielőtt elfoglalja az egész kertedet.

Ha van a kertedben gyümölcsfa, vagy veteményeskert, helyezz el a közelében pár cserép mentát, mivel a méhek imádják, így sokkal több méhecske fogja elvégezni a beporzást, ezáltal pedig több és szebb gyümölcsöt és zöldséget tudsz majd termeszteni a kertedben. A mentát május végétől az ősz végéig tudod szüretelni, de télen sem kell róla lemondanod, ha szárítva, fagyasztva tartósítod, de készíthetsz belőle finom mentaszörpöt is.

Ha még nincs, ötleted mire is tudnád felhasználni a sok-sok menta levelet, készíts belőle finom fagylaltot, zselét, szörpöt, lekvárt, üdítőket, limonádét.

A menta nem csak ételek és desszertek ízesítéséhez ideális, de remek gyógynövény is. Készíthetsz belőle gyógyteát, gyógyfürdőt, amely görcsoldó, gyomorerősítő, nyugtató, köhögéscsillapító, és emésztésjavító hatással is rendelkezik.

Ha még nincs bevált recepted, amihez fel tudod a sok menta levelet használni, rendezz  remek koktél partit, és készíts egy csodás és ízletes alkoholmentes mojito koktélt az egész családnak:

Alkoholmentes mojito koktél recept:

Hozzávalók:

1 evőkanál cukor

Kis csokor friss menta levél

3 lime leve

Szódavíz

Elkészítés:

Mozsártörővel törd össze a menta leveleket, így felszabadulnak a levélben található illóolajok. Miközben a leveleket összemorzsolod, add hozzá a cukor, és ezzel együtt is keverd át.

Egy szép díszes koktél pohárba tegyél zúzott jeget, majd oszd el a poharakban a lime levét, és a cukros menta pépet. Végül öntsd fel a poharakat szénsavas ásványvízzel.

gránátalmás mojito koktél

És hogy ne legyen unalmas a koktél parti, még egy mojito receptet mutatunk neked:

Gránátalmás mojito koktél

Hozzávalók:

3 evőkanál rubint piros gránátalma mag

Nagy csokor friss menta

2 lime leve

1 liter gránátalmalé, vagy szirup+ víz

500 ml limonádé

Elkészítés:

Előző nap a gránátalma magokból készíts jégkockákat, tedd bele a magokat egy jégkocka formába, öntsd fel vízzel és fagyaszd meg őket.

A tiszta és megmosott menta leveleket törd meg, így felszabadulnak belőle az illóolajok, majd tedd bele őket egy kancsóba. A lime gerezdeket is törd meg kissé egy mozsárban, vagy sodrófával és ezt is tedd bele a kancsóba. Ezután öntsd bele a gránátalma levet és a limonádét, majd díszíts a gránátalmás jégkockákkal. Tálaláskor, ha elolvadtak a jégkockák, szűrd át az italt, hogy a gránátalma magok ne menjenek bele a koktélba.

Ha a mentát szereted, akkor ezt is olvasd el: Ezért érdemes citromfüvet termeszteni a kertedben.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!