A levonorgestel hatóanyagú tabletta kevésbé volt hatékony a 75 kilogrammon felüli nőknél, és teljesen hatástalannak bizonyult azoknál, akik 80 kilogrammnál nagyobb súlyúak voltak. Az Egyesült Államokban most felülvizsgálják, hogy más készítmények is tartalmazzák-e ugyanazt az összetevőt. A szakértők úgy gondolják, hogy a hatóanyagot a zsírsejtek felszívják, így kevesebb kerül belőle a véráramba.

Az intézkedés alapját az Edinburgh-i Egyetem 2011-es kutatása képezi, mely a levonorgesztrelre irányult. Ebből kiderült, hogy a gyógyszert alkalmazó elhízott nők négyszer nagyobb eséllyel esnek teherbe, mint a normális súlyúak. A szerzők azt javasolják, hogy az elhízott páciensek másik gyógyszert, illetve fogamzásgátlási alternatívát alkalmazzanak, például méhen belüli eszközt.

Frederique Welgryn, a szóban forgó készítményt gyártó HRA Pharma vállalat munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az eredmények „meglepőek”, és „mélyreható diskurzushoz” vezettek a hatóanyagot illetően.

A gyógyszer betegtájékoztatóját 2014-ben fogják módosítani, s az ügy kapcsán felmerült, hogy esetleg más e célra használt gyógyszerekkel is lehet probléma. Az egyesült államokbeli Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal „jelenleg vizsgálja a rendelkezésre álló tudományos ismeretanyagot” a témában.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!