A Warwick Egyetem vegyészei kivonták a csokoládéban lévő kakaóvaj és tejzsír egy részét, és alig 30 mikron átmérőjű gyümölcslé cseppecskékkel pótolták. Az eljárás során tejcsokoládéba, keserű csokoládéba és fehér csokoládéba juttattak narancs- és áfonyalevet. Ami a legfontosabb, az ügyes vegyi trükk nem szünteti meg a zsíros összetevők által kínált „csokoládés érzést” a szájban. Ez annak köszönhető, hogy nem vonják ki a polimorf V tartalmat, a zsír kristályszerkezetében lévő anyagot, amelynek az édesség fényes megjelenését és szilárd állagát köszönheti, ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy elolvadjon a szájban.

A Journal of Materials Chemistry szaklapban közzétett eljárás végterméke így gyümölcsízű lesz, ha azonban gyümölcslé helyett vizet és egy kevés aszkorbinsavat használnak, megmarad a csokoládé íz.

A kutatást vezető Dr. Stefan Bon elmondta, hogy a kémikusok a kutatásban a csokoládé zsírtartalmának csökkentését vizsgálták, most már az élelmiszeriparon a sor, hogy az új technológiai alkalmazásával ízletes termékeket állítsanak elő. A szilárd szemcsékkel végzett stabilizálás (Pickering emulsion) során az élelmiszeriparban jóváhagyott összetevőket használtak fel. Az új eljárás ráadásul még azt is megakadályozza, hogy a sokáig tárolt csokoládé felszínén „kicsapódjon” a cukor.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!