A hagymás növények szín és fajta választéka ma már igen nagy. A fekte tulipánon át a telt virágú nárciszig sok féle növényt vásárolhatunk és ültethetünk kertünkbe. Bár a hagymás növények virágzási ideje nem tart túl sokáig, mégis tavasszal az első hóvirág vagy tulipán megdobogtatja szívünket. Épp ezért ideje összeválogatni mit is szeretnénk tavasszal kertünkben látni, mert az ültetés ideje most jött el.


Amire szükségünk lesz: egy jó ásó, egy gereblye, virághagymák és ültetős kosár, valamint jelölő tábla. A legtöbb hagymás növényt érdemes csoportosan elültetni, nem hiába árulnak egy csomagban sokszor 10-15 hagymát, hiszen így mutatnak a legszebben. Akár szín szerint akár fajta szerint válogatjuk össze őket, érdemes a harmóniára törekedni.


Mivel ősszel a legtöbb kerti virág elnyílik így a kert legnagyobb része ahol eddig az egynyáriak voltak felszabadul. Az ültetés előtt ássuk fel a talajt, szedjük ki a gyomokat, és kell, egy kis friss földdel javítsuk fel a talaj szerkezetét.

A hagymákat soha ne ültessük túl mélyre a földbe az ideális ültetési mélység a hagyma méretének a kétszeres, kb. 2 cm földdel takarjuk be őket. Ahhoz hogy tudjuk követni hová milyen hagymát ültetünk, érdemes kis jelölő táblával jelezni a növény nevét, esetleg színét is.

Az ültető kosár is nagy segítség, hiszen tavasszal az elvirágzás után egyszerűen kiemeljük a földből az ültető kosarat így minden hagyma egy helyen megtalálható.

A hagymás növényeket érdemes napos ám huzatmentes helyre ültetni, a legjobb, ha a hagyma árnyékban marad csak a virágát éri napfény. Akár egy bokor vagy egy nagyobb fa alá is beültethetjük a hagymákat. Akinek nincs, kertje csak egy kisebb terasz vagy erkély az se bánkódjon, hiszen a hagymás növényeket akár egy balkonládába vagy egy nagyobb cserépbe is elültethetjük. Ha elég ügyesek vagyunk karácsonyra illatos jácintot is hajtathatunk.

Nézzük, milyen növényekből válogathatunk az idén?

Hagymavirág:

Hatalmas lila színű gömb formájú virágával a kertek királynője.
Egy ilyen gömbben kb. 50-60 apró kis virág nyílik egyszerre.
Termékeny jó vízáteresztő földbe ültessük. A növény akár 2 méter magasra is megnőhet, a hagymák átmérője akár 10-15 cm is lehet.

Tulipánok:

Szín és forma választékuk hatalmas, mégis az idei legkedveltebb újdonságok:

tulipa queen of night: fekete tulipán

tulipa estella: fodros ciromos papagáj tulipán

tulipa carneval: cirmos telt virágú tulipán

tulipa blue parott : fekete papagáj tulipán.

A nárciszoknál sok telt virágú fajta kapható, amelyek fehér vajszín, vagy épp sárga színben pompáznak.

A hóvirág minden évben igen nagy sláger, hiszen kint még hótakaró borítja kertünket, de már a kis hóvirágok februárban ott díszelegnek kertünkben:

Crocusok szintén hatalmas sínválasztékban kaphatók, csoportosan kiültetve a legszebbek.

A jácint szintén egy örök sláger, illatuk már messziről érződik.