A petúnia az egyik legkedveltebb egynyári dísznövény, de sokszor feltesszük a petúnia tulajdonosok azt a kérdést, miért szebb a szomszéd petúniája, mint a sajátunk. Mutatunk 5 gyakori kérdést és választ a petúniáról.

Hová ültessük a petúniát?

A petúniát számtalan helyre tudod elültetni, balkonládába, dézsába, csüngő virágtartóba is remekül mutatnak. A Multiflora F1 hibridek dús virágúak és nagyon jól bírják az esőt, hajtásaik akár 80 cm hosszúak is lehetnek. A Grandiflora F1 hibridek egyszerű vagy telt virágot hajtanak és bokros növekedésűek. A Surfinia hibridek hajtásai akár 180 cm hosszúak is lehetnek, és szintén nagyon jól bírják az esőt. Az ágyásokba fantasztikusan mutat a petúnia a büdöske vagy a paprikavirág mellett, igazi színfoltja lesz a kertnek. A petúniát laza jó vízáteresztő virágföldbe ültessük el, amely gazdag tápanyagban és humuszban.

  1. Mennyi napfényre van szüksége a petúniának?

A petúnia akkor lesz a legszebb, ha teljes napfényben fürdik nyáron, tehát jó, ha 7-8 óra napfény éri, de téves az a megállapítás, hogy árnyékban nem marad meg. Napi 4-5 óra napsütés mellett is szép marad a petúnia csak nem lesz rajta annyi virág, mint ha egész nap éri a fény.

  1. Hogyan kell öntözni a petúniát?

A petúnia nagyon vízigényes növény, ezért nyáron a nagy melegben érdemes rendszeres öntözni, akár naponta is. Ám ha az időjárás kicsit elromlik, sok eső esik, vagy csökken a hőmérséklet, ne öntözzük túl a növényt, mert könnyen túllocsolhatjuk.  Fontos, hogy az edény alja, amelybe a petúnia van ültetve, ki legyen lyukasztva, mert a pangó víz hatására a gyökerek kirothadnak.

 

  1. Miért kell metszeni a petúniát?

A petúnia metszése azért fontos, mert idővel a növény felkopaszodik és csak a hajtások alján lesz virág. De ha rendszeres visszavágjuk a hajtásokat a felére, és nem engedjük a növényt 1 méternél hosszabbra futni, dús és tömör levélzetet kapunk majd.

  1. Mikor tápoldatozzuk a petúniát?

A petúniát hetente kétszer kell tápoldatozni, lehetőleg vasban gazdag tápoldatot válasszunk, amelyet az öntözővízbe kell bekeverni. Az is jó megoldás, ha már az ültetés során a földbe keverünk olyan műtrágya granulátumot, amely hosszú hatású és folyamatosan adagolja a növények számára a tápanyagot.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!