Szakértői cikkünkben most a Levendula shop munkatársa Carla segít nekünk a levendula termesztéséről, ültetéséről, és gondozásáról. Ha te is imádod a levendulát, ez a cikk hasznos lesz számodra!

  1. Kertvarázs Magazin: Hány fajta levendula kapható hazánkban és melyek ezek?

Carla:

Magyarországon talán a legelterjedtebb fajta a Lavandula Angustifolia (francia, vagy közönséges levendula). A tihanyi öreg levendulás töveit Franciaországból rendelték, innen az „francia” elnevezés. Illóolaj tartalma jóval kevesebb, mint hibrid rokonának, viszont gyógyhatásának és minőségének köszönhetően sokkal értékesebb. Illata nőies, parfümös, így sok kozmetikum összetevőjeként is használják. A növények mérete a törpe fajtáktól az 1 m magas, gömbölyű bokrokig terjedhet és fehér, rózsaszín és akár sötétlila színben is kaphatók.

A másik nagyon népszerű fajta a hibrid, Lavandula Intermedia (angol levendula). Több, de kevésbé értékes az illóolaja, viszont markáns illata szintén nagyon kedvelt. Legismertebb hazai lelőhelye a pannonhalmi bencés apátság 18. században létrehozott ültetvénye, ahol a mai napig nagy üstökben párolják a levendula illóolajat.

Mindkét fajta jól bírja a téli hideget és az extrém meleget is, talán ezért is honosodtak meg hazánkban.

Üzletekben, kertészetekben kapható a Lavandula Stoechas (spanyol levendula), amit bóbitás virágjával nagyon különleges látvány, viszont a hideg időjárást már rosszul tűri, ezért csak nagyon fagyvédett helyre javaslom az ültetését. Nehezebben viseli a szárazságot is és jóval érzékenyebb másik két társánál.

  1. Kertvarázs Magazin: Mennyi napsütés kell a levendulának, a virágzáshoz?

Carla:

Minél több, annál jobb. A levendula egy nagyon igénytelen növény, egyetlen fontos tényező számára a perzselő napsütés. Javasolni szoktam, hogy olyan helyet keressünk a töveknek, ahol nyáron a fű is kiég, hiszen ez a száraz és napsütötte a terület a levendulának a legideálisabb. Nagyon jól bírja a szárazságot, ezért öntözni is csak az ültetés utáni hetekben és extrém melegben kell.

 

  1. Kertvarázs Magazin: Hogyan kell szaporítani a levendulát dugványozással és hogyan magvetéssel?

Carla:

A Lavandula Angustifolia és a Stoechas magról és dugványozással is szaporítható. A magokat ősszel kell elvetni, „hó alá”, hogy a téli fagyok után, tavasszal meginduljon a csírázás. Amikor már egy kicsit megerősödtek a tövek, érdemes szétültetni őket, hogy jobban tudjanak fejlődni.  Amennyiben lekéstük az őszi vetést, úgy márciusban, 5-10 napra hűtőszekrénybe téve, „be tudjuk csapni” a magokat és kiültetve van esélyük, hogy kicsírázzanak.

Mindegyik fajta szaporítható dugványozással is. A friss, kissé fás ágakat úgy kell leszakítani a növényről, hogy egy kis „talpa” legyen. Ha gyökereztető hormonba mártva ültetjük, biztosabban megerednek. Jó meleg, napsütéses helyet keressük neki és ügyeljünk rá, hogy a föld nedves legyen, de ne álljon vízben a növény.

A legbiztosabb módszer, ha megbízható termelőtől, szabadban nevelt palántákat szerzünk be és azokat ültetjük ki a kertünkbe.

 

  1. Kertvarázs Magazin: Mikor és hogyan kell a levendulát metszeni, és hogy lehet a szép gömbformát elérni?

Carla:

Márciusban akár 2/3-ra visszametszhetjük, ügyelve arra, hogy a fás szárba csak akkor vágjunk bele, ha alatta hoz friss hajtásokat. Egészen öreg, szétterülő bokrokat is meg tudunk így fiatalítani. Ilyenkor tudunk szép, gömbölyű formát adni a bokornak, vagy ha sűrűn egymásmellé ültettük a palántákat, akkor akár egybefüggő sövényt is alakíthatunk belőlük.  A második metszést nyáron egyben a szüret is, amikor a virágokat szedjük le. Ilyenkor is van lehetőség egy kicsit alakítani a levendula bokor formáján, de kevésbé drasztikusan, mint a tavaszi metszés idején. Amennyiben csokrokat szeretnénk, vagy morzsolt levendulát, úgy még bimbósan kell levágni a virágokat és száraz, hűvös helyen, fejjel lefelé, gumival összekötve szárítani. Az illóolaj lepárláshoz viszont akkor takarítsuk be a termést, amikor már kinyíltak a virágok és próbáljuk minél hamarabb a lepárlóba juttatni, hogy ne veszítsen túl sokat az értékes olajakból.

5.Kertvarázs Magazin: Mikor érdemes levendulát ültetni, tavasszal vagy ősszel?

Carla:

A szabadgyökeres palántákat tavasszal és ősszel is ültethetjük, de talán a szeptemberi ültetés szerencsésebb, mivel ilyenkor kevésbé van kitéve a növény a hirtelen jött forróságnak. A cserépben vásárolt levendulát egész nyáron ki tudjuk ültetni a kertbe. Este hideg vízzel locsoljuk be, ezzel lehűtve a földet, majd reggel ültessük el a növényt. Amíg meg nem ered a levendulánk, addig ügyeljünk rá, hogy nagyon ne száradjon ki.

 

6.Kertvarázs Magazin: Hogyan lehet cserépben nevelni levendulát és hogyan teleltessük ebben?

Carla:

Fontos, hogy minél nagyobb cserepet válasszunk a levendulának, hogy legyen helye a gyökérzetnek terjeszkedni és figyeljünk rá, hogy kapjon elég vizet, de kerülni kell a túlöntözést és a pangó vizet. Ebben az esetben is olyan helyet keressünk, ahol sok fény éri.

Fagymentes, de fűtetlen, ablakos lépcsőházban, pincében tudjuk teleltetni, vagy a cserepet takarjuk be egy régi pokróccal, vagy zsákkal, és tegyük egy belülről fűtött, déli fekvésű fal mellé, így meg tudjuk előzni, hogy elfagyjanak a hajszálgyökerek.

 

7.Kertvarázs Magazin: Milyen gondozási tanácsot adnál az olvasóknak a levendula termesztéséhez?

Carla:

Mivel a levendula egy nagyon igénytelen növény, így kezdő kertészek számára is hálás feladat az ültetése. A legfontosabb a sok napfény és a jó vízelvezetésű talaj. Ezen kívül jobban kedveli a laza szerkezetű, homokos, tápanyagban szegény földet, de agyagos területen is szépen fejlődik. Sok eső esetén gombás fertőzés támadhatja meg, de más ellensége nincs. Rózsa mellé ültetve elriasztja a levéltetveket és a hangyákat, így nem csak mutatós, de nagyon praktikus is ez a szomszédság.

Szakértőnk:

Farkas Klára – Carla

Web: www.levendulashop.hu

Ahol számtalan levendulás dekorációt lehet vásárolni!

Facebook: www.facebook.com/levendulamania

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!