A magnólia szépsége minden tavasszal ámulatba ejt minket, hiszen a különleges formájú és színű hatalmas virágok már március végétől beborítják az egész növényt. Megmutatjuk, hogyan lehet neked is szép liliomfád a kertedben!

A magnólia a liliomfélék családjába tartozó, különleges szépségű növény. Gyakran már kora tavasszal megjelennek a kissé molyhos bevonatú virágok, amelyek idővel gyönyörű nagy méretű tulipán, vagy csészeszerű virágokká alakulnak át, nagy tömegben.

A magnóliák családjához ma már több mint 140 faj tartozik, eredeti őshazájuk Észak-Amerika (Közép és Észak-Amerika, Kanada), és Kelet –Ázsia (Kelet-Himalája, Kína, Japán, Mandzsúria, Indonézia),

A legősibb, magnóliákhoz hasonló fosszíliákat Kansasban találták, és Archaeanthusnak („ősi virág”) nevezték el.  17–20 millió éves Magnolia latahensis fosszíliákat is felfedztek, de Magyarországon a kora miocénban keletkezett ipolytarnóci lábnyomos homokkőből kerültek elő a 19,6 (plusz-mínusz 1,4) millió éves Magnolia mirabilis maradványai.

A magnóia fajtái

Bár gyakran hívjuk magnólia fának, hiszen némelyik fajta magassága akár 10-20 méter magasságot is elérheti, mégis a magnólia egy cserje.

Szerencsére ma már nálunk sem számít ritkaságnak a magnólia, sőt a fajta választék is évről évre egyre bővül. Épp ezért nem is könnyű eligazodni a különböző liliomfa fajták között, mivel igen sok eltérés van, magasság, szín, forma, és télállóság tekintetében is. Érdemes a vásárlás során szaktanácsot kérni a kertészet szakembereitől, mielőtt kiadnánk több ezer forintot a növényre.

Egyes magnólia fajták nem csak feltűnő virágaikkal hódítanak meg minket, de még kellemes illatukkal is rabul ejtik szívünket.

Ugyanakkor pl. a magas növésű fehér színű magnólia (magnolia kobus) csak ültetés után néhány év múlva fog elkezdeni virágozni, míg a magnólia soulangiana, amely 3-5 méter magasságot is elérhet, és gyönyörű nagy rózsaszín virágokat hoz tavasszal, már az ültetés utáni évben is képes virágozni.

Szintén korán virágzik a M.liliiflora, de a M.sieboldii csak júniusban vagy júliusban nyílik.

A virágok méretében és színeikben is vannak eltérések, épp ezért ezt is érdemes megkérdezni, vagy a növény címkéjén elolvasni, hiszen nem mindegy hogy nagy virágú, vagy kis virágú fajtát veszünk, amelynek fehér, rózsaszín, krém, vagy pink színű virágai lesznek.

Kisebb méretű kertekbe, inkább a 2-3 méter magasságú magnóliákat érdemes ültetni (pl. magnolia stellata), míg a nagyobb kertekbe, az akár 6-8 méter magasra megnövő fajtákat is bátran telepíthetjük (pl.:magnolia liliiflora).

 

Magnólia ültetése

A magnólia ültetése az egyik legfontosabb tényező, hogy a növény évről évre virágokkal ajándékozzon meg minket a kertünkben. A magnólia laza szerkezetű tápanyagban gazdag savanyú talajon fejlődik a legszebben, mivel sekélyen gyökerezik. A meszes talajon a liliomfa levelei megsárgulnak, a fejlődés és a növekedés leáll, és a virágzás is elmarad.

Hazánkban csak olyan magnólia fajták találhatók meg, amely a lombfakadás előtt virágoznak, mert a lombfakadás után virágzó liliomfák télen nem bírnák a hideget és elfagynak.

A vásárlás után válasszuk ki számára az ideális helyet kertünkben, erre egy szélvédett napos, de akár egy félárnyékos rész is megfelel. Ássunk egy kétszer, vagy akár háromszor nagyobb gödröt, mint amikorra a növény gyökérlabdája, majd szórj a gödör aljára istállótrágyát, vagy érett komposztot.  Ha istállótrágyát használsz az ültetéshez, fontos, hogy a trágyára szórj egy 20 cm vastag földréteget, hogy a gyökér ne érintkezzen közvetlenül az istállótrágyával, mert kiégetheti azokat.

Ezután helyezd el a növényt az ültető gödörben és töltsd fel savanyú virágfölddel. Ha nincs savanyú talaj, tőzeggel érdemes a virágföldet bekeverni, később pedig a kiszórt kávézacc is savanyítja a talajt.

Az ültetés után óvatosan tömörítsd a talajt, majd jó alaposan öntözd be a földet körülötte. Ha van fenyőfa a kertedben, szórhatsz köré fenyőtüskét, vagy tőzeget.

A magnóliákat tavasszal, vagy kora ősszel érdemes ültetni, de mindkét esetben fontos az ültetés utáni rendszeres öntözés. A kisebb méretű liliomfákat, amelyek 3-5 méter magasságúak előkertekbe is érdemes ültetni, míg a magasabb magnóliákat, amelyek akár 10-15 méter magasságot is elérhetnek nagyobb kertekbe érdemes ültetni.

A fiatal növényeket az első télen érdemes mulccsal, falevéllel, vagy szalmával takarni, hogy a gyökerei ne fagyjanak ki.

Magnólia gondozása

A magnólia gondozása egyszerű, de fontos, hogy tartós szárazság idején rendszeresen öntözzük a növényt, mivel sekélyen gyökerezik, hamar kiszárad a gyökere, és ez akár a növény pusztulásához is vezethet.

Minden tavasszal érdemes a növényt ellátni szerves komposzttal, vagy érlelt istállótrágyával.A komposztot, vagy a trágyát nem szabad túl mélyen beásni a talajba tavasszal, mert így könnyen a gyökerek sérülnek meg, elég, ha csak szétszórjuk a növény körül.

A fiatal növények gyökerét érdemes télen takarással védeni a fagyoktól, erre a célra az őszi avar, de akár a szalma vagy a mulcs is ideális.

A magnólia metszése

A legtöbb magnólia fajta nem igényel metszést, de a beteg, sérült vagy keresztbe nőtt ágakat érdemes eltávolítani.

Magnólia betegsége

Sajnos a magnóliákat is gyakran ellepik a levéltetvek, a takácsatkák, a pajzstetvek, sőt néha a gombás betegségek is megtámadhatják.

A levelek sárgulása, és a virágzás elmaradása ugyanakkor a túlzottan meszes talajra, vagy vas hiányra is utalhat, de akár a túl kemény vezetékes víz is gondot okozhat.

Kínai liliomfa (magnolia liliiflora ’Nigra)

Az egyik legkedveltebb liliomfa, amely 3-4 méter magasságot is elérhet a kertekben. Nagyméretű lombhullató cserje, amely májustól hozza a nagyméretű bíborvörös 12-14 cm-es virágokat.

A kínai liliomfa kedveli a savanyú tápanyag dús talajt, és a védett napos helyeket.

Csillagos liliomfa (Magnólia stellata)

A csillagos liliomfa Japánból származik, lassan növekvő fajta, amely mindössze 2-3 méter magasra nő meg. Sötétzöld levelei keskenyek, a fehér apró kis csillag alakú illatos virágok kora tavasszal szinte beborítják a növényt.

Mivel a Csillagos liliomfa korán virágzik, a késő fagyok gyakran komoly árt, tesznek benne, így érdemes eleve védett helyre ültetni.

 

Gyakran kérdezik a hobbykertészek, hogy mi a különbség a tulipánfa és a liliomfa között? Mindkét növény a magnólia családjához tartozik, de a tulipánfa Észak-Amerikából származik, míg a liliomfa Kelet-Ázsiából.

A tulipánfa latin neve: Liriodendron tulipifera

A liliomfa latin neve: Magnolia liliiflora

A kínai liliomfa termete kisebb és virágai rózsaszín, bíor és pink színben pompáznak, gyakran a nyár második felében is virágzik.

A tulipánfa viszont akár 25-40 méter magasságot is elérhet, így ezeket arborétumokban vagy nagyobb parkokban-erdőkben találhatjuk meg, és jellegzetes tulipánformájú virágairól lehet megismerni. Virágai igen aprók és júniusban nyílnak.

A cikk folytatásában megmutatjuk neked miért nem virágzik a hortenzia a kertemben? 8+1 jótanács a hortenzia gondozásához

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!